KuriózumVégig hegedűn játszott az agyműtéte alatt egy zenész

Végig hegedűn játszott az agyműtéte alatt egy zenész

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az agy rendkívül érzékeny szerv. Bármilyen idegsebészeti beavatkozás azzal a kockázattal jár, hogy véglegesen károsíthatja a beteg kognitív képességeit.

A beteg készségeinek és tehetségének védelme a műtét alatt összetett feladat lehet a sebészek számára, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a videófelvétel, amit a The Guardian osztott meg egy brit zenész agyműtétéről.

A videón az látható, amint az 53 éves Dagmar Turner éppen Mahler és Gershwin kompozícióinak részleteit játssza, miközben a sebészek azon dolgoznak, hogy eltávolítsanak egy daganatot az agyából.

A Reuters beszámolója szerint a daganat Turner agyának ahhoz a területéhez volt közel, amely a bal keze irányításáért felelős. Mivel az orvosok attól tartottak, hogy a műtéttel veszélyeztethetik a 40 éve hegedűn játszó nő készségeit, Keyoumars Ashkan, a King’s College Hospital idegsebésze három lépésből álló tervet dolgozott ki – feltérképezte Turner agyát, felnyitotta a koponyáját, és arra kérte a művészt, hogy hegedűn játsszon műtét közben.

Ezt az eljárást interoperatív agyfeltérképezésnek nevezik, és azt jelenti, hogy a beteg a beavatkozás alatt ébren van. Ezt a sebészek akkor alkalmazzák, amikor aggodalmak merülnek fel az agy bizonyos területeinek károsodásával kapcsolatban, amelyek bizonyos képességekért felelősek. Az eljárás azért lehetséges, mert az agyban nincsenek fájdalmat érzékelő receptorok.

Annak ellenére, hogy úgy hangzik, mintha egy népszerű televíziós melodrámából származna (A Grace Klinika egyik epizódjában valóban bemutattak egy ilyen műtétet), ez az eljárás egyáltalán nem számít ritkaságnak. A Mayo Klinika becslése szerint létesítményük évente több mint 1000 ilyen műtétet hajt végre, és a YouTube-on is találhatunk más videókat, amelyeken zenészek műtét közben hegedűn, gitáron, vagy akár szaxofonon játszanak.

De azért ez a meghökkentő látvány még sok orvosnak is újdonság lehet a műtőben.

„Ez volt az első alkalom, hogy egy beteg hangszeren játszott, mialatt műtöttem.” – mondta Keyoumars Ashkan a Reutersnek. Az orvosoknak végül sikerült eltávolítaniuk a daganat 90%-át anélkül, hogy a beteg motoros funkciói károsodtak volna.

„A hegedű a szenvedélyem, 10 éves korom óta játszom.” – mondta Turner. „A gondolat, hogy elveszíthetem ezt a képességemet, szívszorító volt.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek