KuriózumVáltoztasd meg a lelki szerkezeted: Csillogó szavak Albert Ellis-től, a 20. század...

Változtasd meg a lelki szerkezeted: Csillogó szavak Albert Ellis-től, a 20. század talán legbefolyásosabb pszichoterapeutájától!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Albert Ellis (1913–2007) a 20. századi pszichológia egyik legmeghatározóbb alakja, az ő nevéhez fűződik a modern pszichoterápia megalakítása, ő fektette le a kognitív-viselkedés pszichoterápia alapjait. Több ezer tanulmány szerzője, de 75 könyvet is írt.

Változtasd meg a lelki szerkezeted: Csillogó szavak Albert Ellis-től, a 20. század talán legbefolyásosabb pszichoterapeutájától!

Most hadd idézzük tőle a legtanulságosabb mondatait, amelyből mindenki sokat tanulhat.

“Az életben azok a legszebb évek, amikor tudod, hogy a problémáid a tieid, és nem édesanyádat, a környezetet, vagy az államelnököt hibáztatod, hanem tudod, hogy a sorsodért csak te vagy a felelős.”

“Még az igazságtalanságnak is van jó oldala. Kihívással tölt el, így tovább küzdhetsz a boldogulásodért.”

“Az érzelmileg felnőtt egyén elfogadja azt, hogy olyan világban él, amely tele van eshetőséggel és lehetőséggel. Ahol nincs teljes bizonyosság, hanem egyszer minden remekül megy, utána meg összeomlik az egész.”

“A múlton nem lehet változtatni, csak az emberek gondolkodásán, viselkedésén, érzelmein lehet változásokat elérni, de csak jelen időben.”

“A legtöbb ember nincs tudatában annak, hogy nem a külső körülmények, események azok, amelyektől a boldogságuk függ. Ez sokkal inkább annak függvénye, hogy mennyire tud egy ember pozitívan gondolkodni, hogy képes-e a nehéz helyzetekben meglátni a jót.”

“Igazából semmire nincs szükség az életben ahhoz, hogy megtaláld a jókedvet, a humort, a derűt.”

“Az életben sok olyan dologgal kapcsolatban pánikolunk, ami csak a fantáziánkban van jelen.”

“Sok terápiás módszerrel az a baj, hogy a páciens jobban érzi magát tőle, viszont nem válik jobb emberré. Pedig ezért dolgozni, dolgozni és dolgozni kell.”

“Tévedni emberi dolog. Megbocsátani magadnak és másoknak praktikus dolog.”

“Mikor legközelebb dühössé válsz, gondolj bele, hogy ez a negatív érzés miként hat az egészségedre, a testedre. Ugyanis ma már tudjuk, hogy ezek az érzelmeknek egészségromboló hatásuk van.”

“Próbáld megérteni azt, hogy ha valami miatt túl sokat aggódsz, azzal nem javítasz a helyzeteden, sőt csak rontasz.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek