HolotropikumValóban megbetegedhetünk a huzattól? Egy orvos elárulta, miért panaszkodnak sokan különböző betegségekre,...

Valóban megbetegedhetünk a huzattól? Egy orvos elárulta, miért panaszkodnak sokan különböző betegségekre, fájdalmakra, miután „huzatot kaptak”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokan tartanak attól, hogy huzatot kaphatnak, és hogy sok betegség a huzat miatt alakul ki. Nyugaton, különösen az északi országokban azonban egyáltalán nem tartanak ilyesmitől, sőt, egyesek még nevetségesnek is tartják ezt az aggodalmat. A szellőztetés természetesen a mindennapi élet része, de ezekben az országokban ráadásul arra ösztönzik a gyerekeket, hogy még a mínusz fokokban is legyenek minél többet a szabadban.

A huzatról az orvosok véleménye is megoszlik, vannak, akik azt mondják, hogy ez a félelem teljesen alaptalan, és hogy nem ez a betegségek kiváltó oka, hanem épp ellenkezőleg, a zárt, nem megfelelően szellőztetett terek, amelyek elősegítik a mikroorganizmusok felhalmozódását.

Magyarországon azonban az emberek általában tartanak a huzattól, és a mostani helyzetben ez még nagyobb problémát jelenthet, mivel a járvány terjedésének lelassítása érdekében azt ajánlják, hogy minél gyakrabban és alaposabban szellőztessünk, és biztosítsuk a friss levegő keringését a zárt terekben. Az osztálytermeket például fél órával az órák kezdete előtt és minden szünetben szellőztetni kell.

De vajon valóban ártalmas a huzat, vagy sem? Dr. Mihail Pautov elmondása szerint van orvosi magyarázat azokra a panaszokra, amiket az emberek a köznyelvben egyszerűen csak úgy fogalmaznak meg, hogy „huzatot kaptam”: fejfájás, fogfájás, fülfájás, köhögés, stb.

„Léteznek erre vonatkozóan tanulmányok, de sajnos csak nagyon kevés. Vannak tanulmányok, még nyugaton készültek is, amelyek azt bizonyítják, hogy ha a testhőmérséklet 1,5 Celsius fokkal lecsökken (a test bármelyik területén) akkor megnő a vírus- és baktériumreplikáció ezen a területen. Erre pedig van logikus magyarázat. Van egy ideális hőmérséklet, amelyen a vírusok és baktériumok szaporodni tudnak, ez pedig 33 Celsius fok.” – mondja az orvos.

Ha például valaki azzal állít be a fogorvoshoz, hogy huzatot kapott, és ezért begyulladt az egyik foga, akkor bizonyos értelemben igaza van. Természetesen nem a huzat volt a közvetlen oka a gyulladásnak, a szóban forgó fogat valószínűleg nem ápolták rendesen, az illető nem járt elég gyakran fogorvoshoz, a fog már romlani kezdett, és valószínűleg már korábban elkezdődött a fertőzés. De ha a beteg valahol (például a vonaton) hosszabb ideig (fél órán át vagy még tovább) huzatban tartózkodott, akkor ez a körülmény hozzájárulhatott a tályog kialakulásához, azáltal, hogy hideg levegő érte az eleve érzékeny fogat.

Hiszen végül is mi a huzat? Hideg levegő, légáramlat, például egy épületben két nyílás (ajtó vagy ablak) szembenyitásakor keletkező fuvallat. Ha egy gyereket az iskolában egy ventilátor mellé ültetünk, vagy két ablak közé, a huzatba, az azt jelenti, hogy folyamatosan érkezni fog rá a hideg levegő, és „huzatot kaphat”.

„Tehát vigyázat, ez nem egyszerű mítosz, van benne igazság és logika. Ha azonban a gyerekek nem ülnek két ablak között, és az osztálytermet egyszerűen csak kiszellőztetik, akkor nem számít, ha akár 10 vagy 5 fok is van, a gyerekek nyugodtan ülhetnek a teremben, mert melegíti őket a saját ruhájuk és megfelelő lesz a testhőmérsékletük. Az a fontos, hogy ne üljenek egyenesen a hideg levegő útjában, ami hosszú ideig fújhatna rájuk.” – magyarázta az orvos.

Forrás: Digi24

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek