KuriózumValóban létezhetnek párhuzamos univerzumok - állítja több elméleti fizikus is!

Valóban létezhetnek párhuzamos univerzumok – állítja több elméleti fizikus is!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sean Carroll elméleti fizikus magyarázata szerint az univerzum nano-szerkezetét vizsgálva olyan nyomokra leltek, amelyek bizonyítják egy párhuzamos univerzum létezését. Carroll még 2019-ben beszélt a meghökkentő felfedezésükről.

Carroll rámutat, hogy már maga a puszta tény, hogy az elektronok, protonok és egyéb parányi részecskék nincsenek pontos helyhez kötve a Földön már elegendő bizonyíték arra, hogy létezhet párhuzamos univerzum.

A news.com.au-nak adott interjújában, Carroll bővebben beszélt a megállapításról:

„De ennél sokkal többről van szó. Nem minden képzelt világ válik ténylegesen valóra. Még mindig ott vannak a fizika törvényei, egyenletek és minták, amelyeket szem előtt kell tartani. Néhány alternatív világ valóra válhat, de nem az összes.”

A mindennapokban tapasztalt fizikai törvények elképzelhetetlenné teszik az esetleges másik világ létezését, de ha egészen az apró dolgokra koncentrálunk, azonnal megdől minden, amit idáig hittünk. Ha a kvantumfizika szemszögéből közelítjük a dolgot, akkor az üres tereket olyan részecskék töltik ki, amelyek a milliszekundumok alatt jönnek létre, majd tűnnek el.

A New Scientist szerint Bell-tétele is bizonyíthatja, hogy létezhetnek párhuzamos univerzumok. John Bell megmutatta, hogy az EPR-paradoxon kísérletileg tesztelhető különbségre vezet a kvantummechanika és a lokális rejtett változós elméletek között. Kísérleteket végeztek és kimutatták, hogy a kvantummechanika a helyes és a világ nem magyarázható ilyen rejtett változókkal. A kísérletekben lelt bizonyos „rések” azonban azt mutatják, hogy a kérdés még nincs teljesen lezárva. (Wikipedia)

Carroll a „nagy bumm” vagyis az ősrobbanás elméletét is ellentmondásosnak találja, mivel meglátása szerint az univerzum nem egy nagy robbanás következtében jött létre, hanem az már egy olyan ősi formában mindig is jelen volt, csak épp az idő volt az, ami hol előre hol pedig vissza pergett.

Carroll szerint a dolog lényege egyszerű: „Amennyire jelenleg tudjuk, a kvantummechanika nem csak egyfajta közelítés az igazság felé, hanem maga az igazság. A fizika megreked, amikor az Ősrobbanás alapjait próbálja értelmezni. Itt az ideje, hogy hatra lépjünk egyet és magának a kvantumvilág működésének az alapjait kell megértenünk.”

Brian Greene, fizikus véleménye szerint sem zárható ki a párhuzamos univerzumok létezése, a The Hidden Reality: Parallel Universes and the Deep Laws of the Cosmos című könyvében így fogalmaz:

„Szinte teljesen elkerülhetetlen, hogy ha elég mélyre ásunk a fizikai univerzum matematikai leírásában, hogy ne kerülne szóba a multiverzum valamilyen változata. Nagyon sokan gondoljuk úgy, hogy a párhuzamos világegyetem elmélete igenis létezik. Ha mindez csak hülyeség, akkor egy csomó időt pocsékolunk el, viszont, ha az elképzelés helyes, fantasztikus előrelépést tehetünk a világ megértése terén.”

Még maga Stephen Hawking is utalt már rá, hogy az Ősrobbanás nem csak egy univerzumot hagyott maga után. Egyelőre a tudósok rendelkezésére álló technológia még nem tart ott, hogy pontosabb adatokat kaphassanak, de Carroll bizakodó:

„Egyre jobbak leszünk, és a technológia fejlődik. Lehet, hogy meg fognak változni a dolgok.”

Múlt évben egy kutatócsoport egy 50 méteres alagútba szubatomi részecskék nyalábjait juttatták be, melynek a végén egy erősen mágneses és áthatolhatatlan falba ütköztek ezek a részecskék. Leah Broussard, a kutatás vezetője elmondta, hogy „ha létezik (egy párhuzamos univerzum), akkor az egy buborékot képezne a saját idő- és térelemeivel és néhány részecske képes lenne váltani a mi valóságunk és a másik valóság között.”

Forrás: Minds.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek