UtazásUtazási napló: Három őrült nap Rómában

Utazási napló: Három őrült nap Rómában

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Pattanj repülőre, és látogasd meg Európa egyik túlzottan is turisztikai és lenyűgözően régi turistaparadicsomát! A kirándulást akár egy hétvégén is megejtheted, a praktikus útikalauzunk segítségével pedig épp annyi programot szervezhetsz magadnak, amennyi pontosan kell egy jól töltött, hasznos vakációhoz.

Fotó: Flick.com
Fotó: Flickr.com

Három nap? Lehet túl kevésnek tűnik egy ekkora városhoz, ezerféle látnivalóval. De ha jól gazdálkodsz az időddel, a legfontosabb helyekre három nap alatt is kényelmesen eljuthatsz. Így biztosan nem fogod kihagyni a Vatikánt, a Piazza Navonát, a Piazza di Spaniát, a Spanyol Lépcsőket és a Fontana di Trevit. Mi is ezt tettük!

Mit kell észben tartanod?

* A Roma Pass minden pénzt megér! Vagyis, sokat spórolhatsz általa, ugyanis a tömegközlekedés eléggé drága Rómában, a kártya pedig bónuszban két múzeumlátogatást is fedez.
* Nincs miért szépíteni: ha özönlenek a turisták, akkor hemzsegnek a tolvajok is. A legtöbbjük pakisztáni, vagy távol-keleti eredetű, de akadnak betanított gyerekek is, akik átlagos kiskölyköknek tűnnek, éppen ezért profi módon kicsempészik a zsebedből a tárcát!
* Rómában nemcsak a híres helyek a szépek! Vannak ugyanis olyan kevésbé ismert helyszínek, amelyektől szintén tátva marad a szád. Ilyen például a Sant’Angelo Kastély, a Trevi-kút körüli utcák fölött megépített felüljáró, vagy a Piazza della Republicán található templom.
* A rendőrök és a csendőrök nem sokat tudnak a városról, amelyben élnek. Ha felteszel nekik egy kérdést, nem sok hasznos infót kapsz tőlük cserébe (megkérdeztük például, hogy egy bizonyos épület merre található, és teljesen más irányba utasítottak minket, továbbá a metró menetrendje felől is téves választ kaptunk). A legjobb tehát, ha egy turistatérképet viszel magaddal (vagy szerzel be a szállodából), esetleg a telefonod alkalmazásait kéred segítségül.
* A Fontana di Trevi mellett találsz egy boltot, helyi sajtokkal és felvágottal. Ízletes szendvicset készítenek neked, csak bízd magad az eladóra.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

* Sok szupermarket nincs a városban, de ha nem tetszene a helyi specialitás, a pizza vagy a spagetti – amelyet mindenképp ajánlunk neked! –, létezik pár termékekben hozzánk közelebb álló bolt, ott találhatsz ínyedre valót.
* A metróknál lévő automatáknál elérhetőbb áron vásárolhatod meg ugyanazt az italt vagy ropogtatnivalót, amelyet a belvárosban négyszeres áron kapsz meg.
* Habár nem udvarias dolog, kicselezheted a hosszú, kígyózó sorokat a Vatikáni Múzeumnál. Figyeld a szervezett csoportokat, ők online foglaltak, így feltűnés nélkül csatlakozhatsz hozzájuk.
* Az éjjeli autóbusz-járatok félelmetesen közlekednek, kb. annyira zavarosan, mint a római sofőrök zöme! Tehát, ha az éjjel Róma belvárosában kap, nem viccelünk, amikor azt mondjuk, ragadd meg a rudat, és próbáld meg túlélni a zárkódtatást.
* A Vila Borghese körüli parkot se hagyd ki! És ha szép az idő, ajánljuk, hogy időzz itt pár órát, és csak nyúlj el a gyepen…

roma-latkep
Fotó: mourgeFile

* A Trevi-kút könnyen elhibázhatod, ha nem követed a térképet. A körülötte lévő utcácskák ugyanis annyira kicsik és zsúfoltak, hogy észrevétlenül összetévesztheted őket.
* Ne engedd becsapni magad a római „légiósok” által, akik mindenáron fotót szeretnének készíteni veled. Miután viccelődtök, elmókázzátok az időt, és fényképek sorozatát készítitek el, 5-5 eurót kérnek el, csak úgy, diszkréten.
* Gond nélkül vásárolhatsz trikókat és hűtőmágneseket az indiaiaktól és pakisztániaktól. Legalább annyira szépek és minőségiek, mint amelyeket a szuvenír-boltokban találsz, csak épp negyedáron.
* Érdemes kipróbálnod a Vatikán falai mellett lévő fagyizót! Könnyen megtalálhatod, ha a Piazza Ottaviano felől közelíted meg, balra, a Vatikáni Múzeum irányába. Messziről felismerhető, hisz előtte mindig sorban állnak a kirándulók.
* A Trastevere – Róma régi főtere este 22–24 óra között bezár. Tehát ne álmodozz arról, hogy sorra veheted majd a klubokat, és partizhatsz reggelig.

Három nap bőven elég, hogy meglátogasd Róma nevezetes helyeit, és tudd kötni a képet a hanghoz, saját emlékeiddel. Azonban legkevesebb 4 napra lesz szükséged, ha még bámészkodnál a piacokon, elmennél múzeumokba, és csak úgy sétálnál fel és alá a hangulatos kis utcákban, ismerkedve a várossal, a kultúrával.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek