KuriózumTudósok szerint csupán évek kérdése, hogy újraalkossák a dinoszauruszokat

Tudósok szerint csupán évek kérdése, hogy újraalkossák a dinoszauruszokat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Habár szinte biztos vagyok benne, hogy legalább egy tucat film dolgozta már fel ezt a témát, de Dr. Jack Horner úgy véli, hogy a tudósok nem állnak messze attól, hogy géntechnológia segítségével újra megteremtsék a dinoszauruszokat.

Horner jelenleg a Harvard Egyetem egyik tudós csapatával együttműködve vizsgál olyan madarakat, amelyeknek a genetikai állománya hasonló a dinoszauruszokéhoz – teszik mindezt abban a reményben, hogy majd képesek lesznek ezen madarak genetikai anyagait annyira felerősíteni, amelyek már-már utánozzák a kihalt faj genetikai állományát.

A Jurassic Park készítői szinte minden film létrehozása előtt konzultáltak Dr. Hornerrel, aki azóta is azon dolgozik, hogy az evolúció visszafordításával a kísérleti csirkék újra eljuthassanak a dinoszauruszok gyökereihez. Horner szerint a legnagyobb különbség a kar, a kéz, a farok és a száj genetikai kódoltságában rejlik. Csapatával már többször is dolgozott a csirkeembriók ezen jelegű genetikai manipulálásán.

Már sikerült a madár csőrét velociraptor szerű orrá alakítani, és ez még nem minden. Horner és csapata beillesztette a gyapjas mamut génjeit egy elefántba, hogy ezzel próbálja meg visszaállítani a már kipusztult fajt.

Mivel a csőr kérdését sikerült megoldaniuk Horner szerint „tulajdonképpen a szárnyak és a kezek már nem lesznek ennyire nehezek”. Azt is hozzátette, hogy a „csirkeszaurusz” elég jó úton halad afelé, hogy megvalósuljon.

„A farok jelenti a legnagyobb kihívást. Ám eddig olyan dolgokra voltunk képesek, amelyek alapján reménykedhetünk, hogy ennek a megvalósítása sem tart soká.” – mondta a tudós.

Ha még többet szeretnél megtudni a nem mindennapi projektről, akkor less bele ebbe a videóba, ahol még több érdekes infót árul el a tudós:

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek