A sivatag nem szerepel a kedvenc uticélok között, sok ember számára. A homokdünék, a forróság és a púpostevék nem mindenkinek vannak ínyére. Azonban a világ sivatagjai nemcsak homokot és eszméletlen hőséget tartogatnak a turisták számára, hanem hűs oázisokat is, óriási pálmafákkal, különféle növényekkel és tiszta, friss vízzel!

Íme a világ 4 legszebb oázisa, ahová érdemes egyszer az életben ellátogatni:

Fotó: Charles Gadbois
Fotó: Charles Gadbois

1. Huacachina, Peru

Az amerikaiak oázisa a Perun áthaladó sivatag közepén található. Állandó lakossága 100 fő, emellett egy gyönyörű lagúnának, rengeteg pálmafának, szentjánoskenyérfának és egy látványos úszómedencének ad otthont. Huacachina elsősorban Ika város lakóinak relaxáló-üdülőhelye, továbbá azok a turisták látogatják, akik a sandboardingnak hódolnak.

Fotó: Dennis Jarvis
Fotó: Dennis Jarvis

2. Chebika, Tunézia

Chebika azon kivételes esetű oázisok egyike, amelyek a tunéziai hegyek és tavak szomszédságában jöttek létre. Holott kevésbé ismert, a kollekciónak számító oáziscsoportban mégis ő az, amely a legdramatikusabb élménnyel tud szolgálni a turistáknak: a folyamatos napsütéssel. Az év szinte teljes hosszában napsütésben fürdik, ezért is nevezik a Nap Kastélyának.

Fotó: Ulrich Latzenhofer
Fotó: Ulrich Latzenhofer

3. Herdubreidarlindir, Izland

Az izlandi Herdubreid térségben, a sziget magas hegyei között, a vulkanikus eredetű sivatag, az Odadahraun közepén, az oázis nem szolgál valami gazdag növényzettel, de annál inkább tartogat számos népszerű turisztikai útvonalat, amelyet sokan végig is járnak a zónában. A Trolladyngja vulkán által formált régi lávamező fantasztikus színeket tár elénk, lepipálva az izlandi környezet zordságát és ridegségét. A hely egyébként zűrzavaros múlttal is rendelkezik, ugyanis ide száműzték azokat az embereket, akiket gyilkossággal vádolt a társadalom.

Fotó: Roger Braunstein
Fotó: Roger Braunstein

4. Ein Gedi, Izrael

A Holt-tenger nyugati partjánál fekszik, és a legnagyobb oázisnak számít a térségben. A fogyasztható friss vízforrásainak köszönhetően több ezer éve lakott terület. A bibliai gyökerekkel is rendelkező oázis jelenleg 650 lakost számlál, és része azon fontos kereskedelmi útvonalnak, amely Izrael és Jordánia között vonul végig.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.