KuriózumTömegesen elkezdték gyártani a Sophia nevű robotot, hogy segítségével legyőzzük a járványt

Tömegesen elkezdték gyártani a Sophia nevű robotot, hogy segítségével legyőzzük a járványt

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A megszólalásig emberre hasonlító robot, Sophia, 2016-ban látott először napvilágot. A gyártásával foglalkozó vállalat azóta azt tervezi, hogy év végéig megsokszorozzák a humanoid lény előállítását.

A hongkongi székhelyű Hanson Robotics bejelentette, hogy a négy robotmodellt, köztük a Sophiát is, a 2021 év első felében kezdik el tömegesen gyártani. A kutatók azt jósolták, hogy a világjárvány új lehetőségeket teremt a robotika-ipar számára.

“A COVID-19 miatt a világban egyre több automatizálásra lesz szükség, az emberek biztonságának megőrzése érdekében” – mondta David Hanson, a társaság alapítója és vezérigazgatója.

A feltalálók bíznak benne, hogy a robotikai megoldások nem korlátozódnak csupán orvosi területekre, hanem olyan iparágakban is segítséget nyújthatnak, mint a kiskereskedelem és a légi szállítás.

“A Sophia és a Hanson robotok azért egyedülállóak, mert borzasztóan hasonlítanak az emberekre. Éppen ezért akkor is hasznosak lehetnek, amikor az emberek nagyon magányosak és társadalmilag elszigeteltek” – mondta David Hanson. Majd hozzátette, hogy a cég 2021-ben több ezer robotot kíván eladni.

Johan Hoorn professzor, aki szintén a Sophia modellen dolgozott, azt mondja, hogy bár a technológia még mindig gyerekcipőben jár, a világjárvány mindenképp felgyorsíthatja az emberek és a robotok kapcsolatát.

“Arra a következtetésre jutottunk, hogy a világjárvány elősegíti a robotok gyorsabb piacra kerülését, mert az emberek rájönnek, hogy nincs más út” – mondta Hoorn, a Hongkongi Műszaki Egyetem professzora.

Idén a Hanson Robotics egy Grace nevű robot “életrekeltését” tervezi, amelyet kifejezetten az egészségügy számára fejlesztettek ki. A robotikai ipar által kínált több termék szintén hozzájárul a járvány elleni küzdelemhez. A SoftBank Robotics által kifejlesztett Pepper robotot például olyan emberek felkutatására használták, akik nem viselnek maszkot. Kínában a CloudMinds robotvezérlésű kórházat hoztak létre a wuhani koronavírus-járvány idején.

A robotok használata már a világjárvány előtt is emelkedő tendenciát mutatott. A Nemzetközi Robotikai Szövetség adatai szerint 2018 és 2019 között a professzionális szolgáltatások robotjainak globális értékesítése 32% -kal, megközelítőleg 11,2 milliárd dollárra nőtt.

Forrás: creativecommons.org

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek