KuriózumTeljesült a 98 éves volt katona álma: végre kipróbálhatta milyen hőlégballonnal utazni

Teljesült a 98 éves volt katona álma: végre kipróbálhatta milyen hőlégballonnal utazni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ezek a képek azt a szívmelengető pillanatot mutatják be, amikor egy 98 éves volt katona, a normandiai partraszállás egyik hőse, végre beteljesíthette egyik legnagyobb álmát, és felszállhatott egy hőlégballonnal.

Ron Shelley, aki mostanra már dédnagyapa, egy öregotthonban él, amelynek személyzete most elintézte, hogy teljesülhessen ez az évek óta dédelgetett álom.

Ron kívánsága idén augusztusban teljesülhetett, amikor korai születésnapi ajándékként – a férfi szeptemberben tölti be a 99-et – megszervezték neki ezt az utat, és a férfi hőlégballonnal emelkedhetett a magasba a yorki lóversenypályáról.

„Úgy gondoltam, hogy ez egy izgalmas, egyedi élmény lehet, egy olyan utazás, amire az embernek csak egyszer nyílik lehetősége az életben, ezért megragadtam az alkalmat, amíg még tehetem.” – mesélte Ron.

Ron őrmesteri ranggal vonult vissza a brit hadseregtől, miután bátorsága miatt számos kitüntetést és elismerést kapott.

Ron fiatalon, katonaként.

77 évvel ezelőtt fontos szerepe volt a normandiai partraszállás, az úgynevezett D-nap megszervezésében – rádiósként dolgozott, akinek feladata hamis üzenetek küldése volt az ellenség „megtévesztésére és összezavarására”.

Ron sikeresen megakadályozta a német támadást azzal, hogy elhitette a németekkel, hogy a brit hadseregnek 3000 embere állomásozik a környéken.

Ez is egyike volt a számos megtévesztésnek, amelyet a szövetséges erők az 1944-es normandiai partraszállás előtt alkalmaztak a nácik ellen.

„Bevált. Az álüzeneteim, amelyeket egy rádiós teherautóról küldtem, elhitették az ellenséggel, hogy egy 3000 fős hadosztály állomásozik ott, ami túl sok lett volna, ezért nem támadtak.” – mesélte Ron.

Ron mindössze 22 éves volt, amikor földet ért Franciaországban, és majdnem életét vesztette Caen városában, miután aknavetőkkel támadtak rá.

Ugyanakkor részt vett a hollandiai nijmegeni csatában is.

Ron Shelley 1922-ben született Indiában, édesapja, aki szintén a brit hadseregnél szolgált, akkoriban ott állomásozott, de 3 éves korában a család Angliába költözött, és Ron Londonban nőtt fel.

Ron Shelley

Utazásokkal és kalandokkal teli élete volt, a hadsereggel rengeteg helyre eljutott, és a rádiózás iránti szeretete azután is megmaradt, hogy leszerelt a hadseregtől.

Miközben Hongkongon állomásozott, Ron tartotta a kapcsolatot a HMS Amethyst nevű hajóval, ami a kínai polgárháború alatt 3 hónapig megrekedt a Jangce folyón, 1949 nyarán. Az incidensről film is készült 1957-ben, Richard Todd főszereplésével.

Ron később megismerkedett élete szerelmével, Thelmával, és feleségül vette a nőt. Két fiuk született, Ronnak pedig most már 5 unokája és 5 dédunokája is van.

Fulfordban, York közelében éltek, és egy ideig egy kocsmát vezettek közösen. Thelma 2018-ban, 64 évnyi csodálatos házasság után hunyt el, és Ron ezután beköltözött a Connaught Court öregotthonba.

Az öregotthon dolgozói szerint Ron rendkívül aktív és fiatalos. „Ron szerény úriember, aki az Otthonban a kalandvágyáról ismert.” – mondta Fran Tagg, az otthon egyik alkalmazottja. „Amikor megemlítette nekünk, hogy szeretne hőlégballonra szállni, meg akartuk neki teremteni a lehetőséget. Nagyon hálásak vagyunk a The Association of Friends of Connaught Courtnak, amelynek nagylelkűsége lehetővé tette ezt. Ron számára ez egy valóra vált álom.” – tette hozzá.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek