OtthonTavaszi nagytakarítás és felfrissülés

Tavaszi nagytakarítás és felfrissülés

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nagy léptekkel közeledik a tavasz. A lágy szellő, tavaszi levegő, kitartó napsütés már jelzi, hogy a tél ideje már lejárt. Lassan előkerül a szekrény aljából a tavaszi kabát, ágyneműk szellőznek tágra nyílt ablakokban, fejkendős háziasszonyok ablakot pucolnak, szőnyegeket porolnak, hirtelen megszaporodott a virág eladás a piacokon, virágüzletekben, egyre többen sétálnak utcákon, parkokban.

Fotó: photl.com
Fotó: photl.com

Otthonod felfrissítése

Mi sem esik jobban egy kora tavaszi reggelen, mint elhúzni a sötétítőket, tágra nyitni az ablakot és beengedni a tavaszi friss levegőt! Elő a porszívót, a portörlőt, ablaktisztítót, a frissen vasalt ágyneműt, tessék szépen felfrissíteni a lakást! Egy kis zene mellett még táncolni, énekelni is lehet takarítás közben. Öntözd meg a virágaidat, ültesd őket friss földbe, leveleikről töröld le a port. Vegyél valami új dekorációt a lakásba, amit már régen megkívántál, egy szép gyertyatartó, lágy színű díszpárna, friss virág a vázában máris feldobja a kis kuckódat. Jobban alszik és ébred az ember egy tiszta, frissen szellőztetett lakásban, és a közérzete is jobb.

Testi felfrissülés

Legalább egy nap mondj le az autóról, buszozásról, szedd elő a biciklid, a görkorcsolyád, egy kényelmes tavaszi cipőt, így indulj munkába, egyetemre, iskolába. Amikor kimozdulunk kocsinkból, a tömegközlekedési komfortzónánkból az történik, hogy még találkozhatunk is rég nem látott ismerőssel az utcán, olyan részletekre lehetünk figyelmesek az épületeken, utcákban séta közben, amiket eddig nem is vettünk észre. Sokan nem ismerik igazán városukat, az utcákról is csak annyit tudnak, hogy melyik egyirányú, és hol nem kell fizetni parkolójegyet.

Próbálj meg gyalog egy régi útvonalon menni a munkádba, például azon, amin még akkoriban jártál, mikor még csak álmodtál a kocsidról, figyeld meg, mi történik benned. Vagy próbálj ki egy újat! Ne félj olyan utcába végigmenni, ahol még soha nem jártál, talán felfedezel egy jó videó kölcsönzőt, egy vagány turkálót, egy eldugott csendes fákkal teli parkot, ahova még szívesen visszajönnél. Kitudja, mit rejteget számodra ez az út.

A napi legalább félórás séta friss levegőn növeli a teherbíró képességünket, csökkenti a stresszt, mert lelassítja egy kicsit az időt benned, helyre tesz egy-két gondolatot, kellemes emlékeket idézhet fel, megmozgatja egy kicsit a fantáziádat is, ahogy a fákat csodálod, vagy a nyíló virágokat, vagy, ahogy a halászokat bámulod a folyóparton. Tehát, ha teheted, sétálj, szaladj, sétáltasd gyakrabban a kutyád, a lényed az, hogy mozogj, menj ki a szabadba, a levegőre! A legjobb része ennek az, hogy egyedül is megteheted, de barátaidat is magaddal viheted, együtt élvezhetitek a szép napsütést, a tavasz örömeit.

Mindennap, ha teheted, igyál meg legalább két liter vizet. Sokan nem iszunk elegendő vizet, pedig a szervezetünknek igenis szüksége van rá. Anyagcserénk, hormonháztartásunk, szívérrendszerünk, veséink működése sok vizet igényel ahhoz, hogy jól tudják végezni feladatunkat. A szomjúságérzet kimarad, ha rendszeresen hanyagoltad a vízfogyasztást. Amikor szervezetünknek szüksége van vízre, úgymond szól az agyunknak, hogy „szomjas vagyok”. Általában már jóval hamarabb szükség van vízre, mint, amikor megjelenik a szubjektív szomjúságérzet. Ha nem iszunk ilyenkor, akkor az agyunkat arra tanítjuk meg, hogy már ne is jelezze, csak nagyon későn a vízigényt, így sejtjeink szenvedni fognak. Az agyunk úgy kárpótolja azt, amikor nem reagálunk a szomjúságérzetre, hogy azt mondja: „éhes vagyok”, és ennek már kevésbé tudunk ellenállni. Enni kell. Talán észrevetted, hogy rendszeresen étkezel, de többször megesik az, hogy még mindig ennél valamit, falatoznál közbe-közbe – hát ez szervezetünk szomjúsága legtöbbször, azt jelenti, hogy nem iszol elég vizet. Az agyat újból meglehet tanítani, hogy megint a szomjúságérzést jelezze az éhségérzet helyett, éspedig vízbevitellel.

Fotó: photl.com
Fotó: photl.com

Vizet kell inni. Az édes üdítőket, alkoholos italokat hiába iszod, mikor szomjas vagy, mert a szervezetednek valójában vízre van szüksége. Próbálj meg két óránként inni egy pohár vizet, még akkor is, ha nem vagy szomjas, ezt többek közt fedezni fogja a napi vízigényt, és újra megtanulja a szervezeted jelezni neked, hogy igenis itt az idő vizet inni! Kezd reggel ébredés után. Tiszta vizet! Fontos, hogy fürdés előtt és után is, igyál egy pohár vizet. Így a keringési rendszered nem terheled meg annyira és amúgy is pótolnod kell a bőrödön keresztül elpárolgott vizet.

Eljött a friss zöldségek, gyümölcsök ideje. Fogyaszd őket is rendszeresen. Saláta, retek, friss zöldhagyma, milyen ízletes egy kis pirítós kenyér mellé, kicsi pástétommal vagy vajjal, ajaj! Karalábé leves, salátaleves, zöldséges krémlevesek, párolt káposzta vagy tojásban kisütött karfiol egy kis csirkemájjal, meg paradicsom és uborkasaláta. Nem muszáj kitudja milyen divatos francia konyhamester legyél, hogy kellő ízletes, zamatos salátákat tudj készíteni: vágj össze két paradicsomot, egy közepes nagyságú salátát s tégy hozzá kis kockákra vágott sós sajtot, egy kis kukoricát dobj rá s Voila! Használd a fantáziád! Élvezd! S oszd meg szeretteiddel is főzted.
Sajnos, napjainkban a zöldségek és gyümölcsök vitamin és ásványi anyag tartalma drasztikusan lecsökkent az elmúlt ötven én folyamán, mindez azért mert a talaj ásványi anyag tartalma sem a régi már. A sok szennyeződés, eleve mérgező anyagokkal beszennyezett esővíz is hozzájárult ehhez. Ezt jó figyelemmel tartani, s nem árt néha-néha, főleg tavasszal és ősszel táplálék kiegészítők vagy külső vitaminforrásból feltölteni szervezetünket a megfelelő vitamin és ásványi anyagokkal.

Lelki és szellemi felfrissülés

Pszichés tónusunk megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy olyan dolgokkal is foglalkozzunk, amik örömmel töltenek el. Van, aki nagyokat sétál a természetben, mások hegyeket másznak, búvárkodnak, vagy egyszerűen csak szeretnek olvasni, verset írni, színházba járni, moziba, sakkoznak a parkban, festenek, kiülnek a szomszédokkal cseverészni egy padra, énekelnek takarítás közben, fényképeznek, szaladnak, meglátogatják szülőfalujukat, kimennek a barátokkal flekkent sütni vagy kastélyt látogatni a szomszéd városba, vagy csak kedvesükkel, családjukkal, szeretteikkel szerveznek közös programot.

Ha van ilyen kedvenc tevékenységed, akkor ne sajnálj rá időt tölteni! Mindez az idő, amit magaddal és szeretteiddel töltesz, meghálálja önmagát. Olvass egy könyvet, verset, írj valami szépet, lepd meg kedvesedet egy virággal, csinálj neki finom salátát, menjetek el sétálni, színházba – a tavasz remek ihletforrás lehet, felébresztheti benned a romantikust, a kalandort, a kívánatos nőt, a titokzatos férfit, a gondoskodó családapát, a költőt, a kis szeleburdi gyermeket. Használd a fantáziád és spontaneitásod!

Láthatod, hogy elég egyszerű dolgokat megtegyél ahhoz, hogy felfrissülj kívül-belül, testileg-lelkileg. Itt a tavasz, használd ki egyediséged, ne várj a következő tavaszig. Tedd azt, amire szükséged van, ami neked örömet okoz. S közben nyisd meg az ablakot, szívj magadba friss levegőt a szabadban, fedezz fel új dolgokat, régi és új embereket, igyál vizet, egyél több friss zöldséget és gyümölcsöt, mosolyogj, nevess, légy szeretteiddel, önmagaddal.
Kívánom, hogy örömteli tavaszi felfrissülésben legyen részed!

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek