KuriózumTanuld meg, hogy kell megkülönböztetni a természetes mézet a hamistól

Tanuld meg, hogy kell megkülönböztetni a természetes mézet a hamistól

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tanuljuk meg, hogyan különböztessük meg az igazi mézet a kémiailag előállított változatától!

Miután mézet lassan bárhol lehet vásárolni, egyes kereskedők kihasználva ezt a lehetőséget, nem 100%-ban natúr terméket árulnak, hanem anyagi haszontól vezérelve, inkább a kémiailag előállított, és az egészségre káros hatást gyakorló változatot árusítja.

Szerencsére azonban van néhány olyan árulkodó jel, melyet, ha ismerünk, azonnal megtudhatjuk, hogy természetes vagy mesterséges mézzel állunk szemben. Első lépésként nézzük meg a csomagolást, melyen minden termelőnek kötelessége feltüntetni az összetételt és a termék súlyát.

Ha ujjunkra cseppentjük és összedörzsöljük a természetes mézet az nem lesz ragacsos, mivel a bőrünk felszívja. Ha ujjunk ragacsos lesz tőle, azt jelenti, hogy a méz hozzáadott cukrot, vagy mesterséges édesítőszert tartalmaz.

Vegyünk egy kanál mézet, tegyük egy edénybe és melegítsük fel. A természetes méz esetében karamellizáció, míg a mesterséges esetén habzás fog bekövetkezni. Ha cseppentünk néhány természetes mézcseppet egy papírra, több időnek kell eltelnie, míg felszívódik, a hamis társa esetében viszont ez jóval hamarabb megtörténik.

Tegyünk egy kanál mézet egy pohár vízbe. Ha megkeményedve a pohár aljára süllyed, nyugodt szívvel fogyaszthatjuk, cukrozott társa viszont hamar feloldódik. Kóstolás során az igazi méz esetében enyhe szúrást érzünk a nyelvünkön, míg a hamis változat nem rendelkezik ilyen hatással.

A természetes mézet nehezebb elkenni a kenyéren, míg a hamis változata könnyen kenhető.

A méz fogyasztása nagyon javallott, mivel számos problémára gyógyírt jelenhet. Ha megszagoljuk a természetes mézet, érezhetjük benne a virágok és növények illatát. A méz tesztelését végezhetjük pár csepp alkohollal is. A hamis változat ugyanis néhány csepp alkohollal összerázva zavarossá válik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek