KuriózumTanácsok pénzről és boldogságról a szoftverfejlesztőtől, aki 35 évesen ment nyugdíjba: "Dobd...

Tanácsok pénzről és boldogságról a szoftverfejlesztőtől, aki 35 évesen ment nyugdíjba: „Dobd ki a tévét az ablakon!”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Jótanácsok pénzről és boldogságról egy amerikai szoftverfejlesztőtől, aki 35 évesen ment nyugdíjba!

Tanácsok pénzről és boldogságról a szoftverfejlesztőtől, aki 35 évesen ment nyugdíjba: "Dobd ki a tévét az ablakon!"

Tavaly augusztusig Brandon még szoftverfejlesztő mérnökként dolgozott, de utána sikerült annyira függetlenné tennie magát anyagilag, hogy 35 évesen gyakorlatilag nyugdíjba vonulhatott.

Brandon saját élettapasztalatairól, a pénzzel való kapcsolatáról a Mad Fientist nevű blogján mesél részleteket, így most következzen 7 jótanács tőle, a pénzről és a boldogságról.

1. Jöjj rá, hogy mi tesz téged boldoggá

Ez a legfontosabb lépés, viszont egyben a legnehezebb is. Önmagában a pénz sosem fog boldogítani, amíg nem tudod, hogy mi tesz igazán boldoggá. Vehetsz új házat, új autót, hogy lenyűgözhess másokat, de idő kérdése, és ismét üresnek érzed majd magad. Én mikor rájöttem arra, hogy a pénzzel meg tudom váltani a szabadságomat, így nem kell 9-től délután 5-ig az irodában görnyednem és eleget tennem a főnököm utasításainak, minden megspórolt pénzemet arra költöttem, hogy önállósítsam magam. Természetesen ez lemondásokkal is járt, de végül sikerült az, ami a legnagyobb örömet okozta nekem: ez nem más, mint a személyes szabadságom.

2. Arra koncentrálj, amit képes vagy irányítani, befolyásolni

Ahelyett, hogy az ország gazdaságáért aggódsz, stresszelsz, inkább törődj azokkal a dolgokkal, amelyeket irányítani tudsz. Alakítsd át a saját költségvetésedet, nézd meg, hogy hol tudnál pénzt spórolni, és mibe éri meg anyagilag befektetned. Ha vállalkozó vagy, akkor pláne, hogy résen kell lenned, igyekezz úgy alakítani a vállalkozásod adópolitikáját, hogy az előnyös legyen számodra. Ezen tudsz dolgozni, így ne foglalkozz mással.

3. Minden legyen egyszerű és átlátható

Amennyiben időt és energiát áldozol arra, hogy a pénzügyeid egyszerűen és hatékonyan kezelhetőek legyenek, akkor sok problémától megszabadítod magad, és a hónap végén még több pénz is marad a zsebedben.

4. Igyekezz kevesebbet fogyasztani, és több dolgot előállítani

A fogyasztás csak időszakos boldogságot, elégedettséget eredményezhet, de az, hogy valamit alkotsz, legyen szó egy blogbejegyzés írásáról, ékszer készítéséről, vagy egy hangszeren való gyakorlásról, az sokkal nagyobb örömet okoz, és még plusz jövedelemforrást is jelenthet. Mert mikor a halálos ágyadon fekszel, az nem valószínű, hogy nagy dicsőséggel tölt el, hogy hány órát lógtál annak idején a Facebookon, vagy megnézted-e a Született feleségek összes évadát.

5. Iktasd ki az életedből a tévét

Add el a tévédet, mert a tévéből kiáramló reklámok mind a fogyasztásra késztetnek, amit már láttunk, hogy hosszú távon nem jelent boldogságot. Másrészt, a tévé leköti a figyelmedet, az energiáidat, így nem tudsz, vagy majd nem akarsz azzal foglalkozni, ami igazán fontos számodra.

6. Utazz el más országokba

Mindent jobban fogsz itthon értékelni, ha felkeresel egy kissé szegényebb országot, ahol más körülmények között élnek az emberek. Természetesen gazdagabb országokat is meglátogathatsz, főként tapasztalatszerzés céljából.

7. Kísérletezz

Ami ma működik, lehet, hogy holnap már nem fog, ezért folyamatosan képeznek kell magad, új kísérleteket kell eszközölnöd, mert így biztosíthatod a vállalkozásod fennmaradását, fejlődését. Higgy magadban, és dolgozz kitartóan, így elérheted az anyagi függetlenséget.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek