KuriózumSzerinted probléma egy párkapcsolatban a nagy korkülönbség? Ezt mondja egy pszichológus!

Szerinted probléma egy párkapcsolatban a nagy korkülönbség? Ezt mondja egy pszichológus!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nézzünk egy lehetséges, és könnyen elképzelhető forgatókönyvet. Nemrég tudtad meg, hogy a 16 éves lányod az egyik barátjának a 27 éves unokatestvérével jár már egy ideje. Hogyan reagálsz a dologra? A legtöbb szülő természetesen kiborul, és te?

Sajnos a legtöbb szülőnek igaza van, ugyanis egy kapcsolatban a túl nagy korkülönbség számos negatív következményt vonhat maga után.

A felek nem egyenlőek

Ebben az esetben a fiatal, 16 éves lány semmiképp sem indul egyenlő esélyekkel egy érett férfival szemben. Ha csak azt vesszük például, hogy a férfi saját anyagi forrással rendelkezik. A pénzügyi függetlenség pedig nagyon vonzó lehet egy fiatal lány számára, így képes akkor is benne maradni egy kapcsolatban, ha vannak dolgok, amik nem úgy történnek, ahogy neki megfelelne.

Viselkedési különbségek

A lány megpróbál beilleszkedni a férfi baráti körébe, ennél fogva egyáltalán nem az életkorának megfelelően viselkedik már. Megpróbál integrálódni a nagyok társaságába, a saját korcsoportja már gyerekesnek és unalmasnak fog tűnni, nem akar kapcsolatot kialakítani többé a saját korabeli fiúkkal.

Az idősebb barát: státusszimbólum

Sok szülő azért aggódik, hogy a gyerekének elvész a gyerekkora, ha egy idősebb emberrel áll kapcsolatban. Részben lehet aggódni emiatt is, de általában, pontosan a nagy korkülönbségből adódó problémák miatt, egy ilyen kapcsolat nem tart sokáig.

Nézeteltérés a szülőkkel

A szülők nem fogják jó szemmel nézni ezt a kapcsolatot, ezért számos konfliktussal kell megküzdenie mindkét félnek. Állandó veszekedés és titkolózás lesz a szülő és a gyerek között, egyik sem fogja megérteni a másik álláspontját, éppen ezért inkább nem is nagyon kommunikálnak egymással.

Miért érdeklődik egy tinédzser egy idősebb partner iránt?

Lehetséges, hogy nem találja a közös hangot a korabeliekkel, vagy csak egyszerűen biztonságra vágyik az életében. Úgy gondolja, hogy egy idősebb férfi, vagyis egy apapótlék jelenti számára a legnagyobb biztonságot. Vagy egyszerűen csak büszkélkedni akar a kortársai előtt.

Mit tehetnek a szülők?

A szülők számára ez egy igen nehéz feladat, hiszen tudják jól, hogy ha ellenzik a kapcsolatot, az sem jó, de ha úgy csinálnak mintha teljesen normális lenne minden, az sem járható út. Mindenekelőtt meg kell vizsgálniuk a saját életüket, és fel kell tárniuk az esetleges hibákat, amire a gyerekük így reagálhat. Pl. ha elváltak a szülők, vagy az egyik fél túl sokat dolgozik és szinte egyáltalán nem foglalkozik a családjával, az is lehet negatív hatással a gyerekre. A szülők megpróbálhatnak civilizáltan, normális hanhemben beszélni a lányuk idősebb partnerével, és esetleg meggyőzni arról, hogy ha komolyabbra fordulna a dolog, legalább várja meg, míg befejezi a gyerek a tanulmányait és nagykorú lesz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek