Az emberiséget mindig is foglalkoztatták az álmok, a tudaton túli világ képei, érzései. Ezek megfejtése mai napig a tudományos érdeklődés középpontjában van.

Fotó: Unsplash

Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyja szerint az álmok jelentik az utat a tudatalattihoz, de hogy pontosan milyen jelentőséggel bírnak az álmok, arról még ma sincs egyetértés a pszichológusok és a neurológusok között.

Az agyat és az idegrendszert kutató szakemberek szerint egy átlagos ember az éjszaka során 5 alkalommal álmodik, élete során viszont akár 100 ezer álomkép is átfuthat az elméjén. A felmérések szerint az álmok 9 százalékát az elmúlt hónapokban történő események váltották ki, ugyancsak 9 százalékát az elmúlt hetek eseményei eredményezték, az elmúlt napok 14 százalékban felelősek az álmokért, 38 százalékban az egyént foglalkoztató gondolatok okozzák az álomképeket, és 30 százalékban az álomképeknek semmilyen közük nincs a valósághoz, nem kapcsolódnak megtörtént eseményekhez.

Az is érdekes, hogy az álmok közel 80 százaléka negatív jellegű, tehát valamilyen rossz élményből keletkezik, vagy csak egyszerűen kellemetlen események láncolatát jeleníti meg.

Ezt már olvastad? Álmok, amelyek betegség vagy valami rossz történés jelei lehetnek!

Irányítható álmok?

Na de most térjünk rá az álmok irányíthatóságára, ami azért lehetséges, állítják a szakemberek, mert felfedezték az álomközpontot, amely az agy hátsó részén helyezkedik el, így most már a szakértők beleláthatnak az álmokba, megpróbálva megfejteni azokat, és egy valós érzelemhez, átélt élményhez kapcsolni a különböző képeket.

Emellett a tudósok olyan fülhallgatók kifejlesztésén is dolgoznak, amelyek beépített apró elektródákat tartalmaznak, ezek segítségével be lehetne avatkozni az álomképek alakulásába, és így a tudatalatti megértése felé is megnyílhat az út.

Fényálmok

A The Journal of Neurosciences szaklapban publikált németországi Max Planck Intézet tanulmányából kiderül, hogy bizonyos emberek képesek fényálmokat látni, ugyanis ezeknek a személyeknek az agyában létezik egy olyan kisméretű pont, mégpedig a szemek közötti homlokrészen, amely az érzelmekért, gondolatokért, öntudatért felelős. És szintén ez a kis agyi központ felelős az álmok irányításáért is. Ezeknek az embereknek rendkívül fejlett az önazonosságuk, magabiztosak, tudják, hogy a gondolataiknak teremtő erejük van, és képesek az életüket irányítani.

Ezt már olvastad? Feng Shui a hálószobában: 5 szín a könnyed álmokért

Miért jó, ha képesek vagyunk irányítani az álmainkat?

Természetesen, csak nagyon kevesen tudják kontrollálni az álmaikat. A szakértők azon dolgoznak, hogy minél több ember képes legyen erre, ami azért lenne fontos, mert ezáltal javítani lehetne az önértékelésen, a kreativitás mértékén, a szellemi teljesítményen, és a rémálmokat is meg lehet akadályozni.

Azért is érdemes az álmokkal foglalkozni, mert átlagosan 5 évet töltünk alvással életünk során, és ezen időszak alatt számtalan agyi folyamat megy végbe, amelyek működését még nem értjük. Ha ezt sikerülne megfejteni, akkor számos agyi kognitív problémát lehetne időben kezelni.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.