Utoljára 2003-ban, Anna Lindh politikus meggyilkolásakor történt, hogy egy svéd miniszterelnök a nemzetnek hivatalos beszédet tartson a köztelevízióban. Vasárnap este, a jelenlegi miniszterelnök, Stefan Löfven, nyugodtságot, erőt, határozottságot sugározva buzdította összefogásra Svédországot a rendkívüli helyzettel való tekintettel.

„Ma este közvetlenül hozzátok akarok fordulni, a svéd néphez. A koronavírus próbára teszi az országunkat, a társadalmunkat és minket, mint embertársakat. Most minden személy mentálisan fel kell készüljön arra, ami ránk vár. A fertőzés terjedése jelen van Svédországban. Élet, egészség és munka fenyegetve van. Sokan megbetegednek, sokan kényszerülnek utolsó búcsút venni szerettüktől. Az egyedüli módja annak, hogy ezzel megbirkózzunk, ha egy társadalomként állunk a krízis elébe, ahol mindegyik felelősséget vállal magáért, egymásért és országunkért.

Tudom, hogy sokan aggódnak. Aggódnak, hogy társadalmunk hogyan fog ezzel megbirkózni. Aggódnak magukért, egy szerettükért, aki a rizikócsoportba tartozik, vagy azért, mert a munkájuk megszűnik. Megértem. A következő hónapok megerőltetőek lesznek, de a társadalmunk erős. A hatóságok éjjelt nappallá téve dolgoznak. Egészségügyi dolgozók, tanügyben dolgozók és sokan mások, akik fontos szakmával rendelkeznek, fenntartják az országunkat. Én, mint miniszterelnök és a kormány amit vezetek, minden szükséges döntést meg fogok hozni, ahhoz, olyan sok ember életét, egészségét és munkáját megvédjem, amennyire csak lehet.

Svédországban tiltott az 500-nál több személy összejövetele, a gimnáziumi és egyetemi képzések távoktatásban folynak. Azt akarom, hogy legyetek felkészülve arra, hogy több döntés születhet, néha azonnali hatállyal, és néha olyan, ami jobban is megzavarja a mindennapi életet. A kormány munkájának célja limitálni a fertőzés terjedését, hogy ne legyenek nagyon sokan súlyos betegek egy időben, de ugyanakkor, hogy biztosítani tudjuk az egészségügy erőforrásait, és hogy ezekben a nehéz időkben enyhítsünk a következményeken – érted, aki dolgozol és cégeinkért.

Légy arra felkészülve, hogy ez hosszú ideig fog tartani, és hogy a dolgok gyorsan változhatnak. De azt is tudnod kell, hogy mi, mint társadalom, az egyesített erőnkkel nézünk szembe ezzel a krízissel. Most mindenkinek van egy nagy felelőssége.

Lesznek olyan meghatározó pillanatok az életben, amikor áldozatokat kell meghoznod, nem csak magadért, hanem azért is, hogy felelősséget vállalj környezetedért, embertársaidért és országunkért. Ez a pillanat most van. Az a nap eljött. És az a feladat mindenkire érvényes. Mindegyikünk felelőssége megállítani a fertőzés terjedését, megvédeni az időseket és másokat, akik a rizikócsoporthoz tartoznak. Egyikünknek sem szabad félvállról vennie. Egyikünk se mehet tünetekkel dolgozni. Fiatal, idős, szegény vagy gazdag – nem számít, mindenki hozzá kell tegye az ő részét. Ez rád is vonatkozik, aki elmúltál 70 éves, vagy ha egy másik rizikócsoportba tartozol.

Megértem, hogy idegesítő, hogy az életedet, a szociális kapcsolataidat kell korlátoznod, de most ez nagyon is szükséges. A saját egészséged érdekében, de azért is, hogy másokat megvédj és hogy az egészségügynek lehetősége legyen megbirkózni a helyzettel. És mi, akik felnőttek vagyunk, felnőttnek kell is most lennünk. Nem kell pánikot vagy pletykát terjeszteni.

Egy ember se áll egyedül a krízis előtt, de mindegyik személynek súlyos felelőssége van. Mindegyiknek. Tudom, hogy nagy az elvárás, amit most állítunk, de csakis így tudjuk lecsökkenteni a fertőzés terjedését. Tudom, hogy bizonyos korlázozások megerőltetőek, de így biztosítjuk az egészségügynek, hogy kezelni tudja a krízist. Tudom, hogy az egész helyzet nehéz, de a hatóságok tanácsait követni, minden személy kötelessége. A tied is, az enyém is.

Sokan vagytok, akik embertársi szerepben is felelősséget vállaltok, akik szomszédoknak segítetek bevásárolni, akik egy plusz ebédet elvitelre vásároltok a helyi vendéglőből, akik elkerülitek meglátogatni a nagymamát, de helyette felhívjátok és elbeszélgettek vele naponta. Ez a szolidaritás a gyakorlatban. Nagyon büszke vagyok, hogy Svédország miniszterelnöke vagyok, amikor látom, hogy milyen sokan tesznek embertársaikért. Azt mutassátok, hogy akkor amikor a legnehezebb, az összetartozásunk a legerősebb. Biztos vagyok benne, hogy mindenki Svédországban felelősséget fog vállalni. Tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy mások egészségét biztonságban tartsd, hogy segítsünk egymáson, és így visszatekintve erre a krízisre, büszke lehess pont a te szerepedre, a te erőfeszítéseidre, az embertársaidra, a társadalmunkat és Svédországra. Köszönöm.”

Sokan hitték, hogy Svédország nem fog egyhamar drasztikus intézkedéseket bevezetni a járvánnyal való tekintetben, de egy ilyen beszéd után, számíthatunk még fontos bejelentésekre.

Birtalan Katalin

Forrás:
https://www.vt.se/nyheter/lofven-alla-ska-ta-sitt-ansvar-i-krisen-om6550874.aspx
https://www.svtplay.se/video/26094364/tal-till-nationen

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.