KuriózumSvájci oktatás: 9 dolog, amitől teljesen le fogsz döbbenni!

Svájci oktatás: 9 dolog, amitől teljesen le fogsz döbbenni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Úgy tűnik a svájci oktatás az eddigi példaképnek tűnő finnországit is messze lekörözni. Hihetetlen, hogy mennyire jó lehet Svájcban diáknak lenni, ha ezt elolvasod, egy kicsit te is vissza fogsz kívánkozni az iskolapadba.

Egy anya két gyermekével Svájcba költözött, és úgy gondolta, összefoglalja a tapasztalatait, hogy mindenki lássa, igenis az iskola jó is lehet.

1. Az órákat párosával tartják, egy pár másfél órát tart, közben 20 perces szünet van. Szünetben a gyerekek mindig kimennek az udvarra, attól függetlenül, hogy éppen milyen idő van. Minden osztályhoz egy terasz is tartozik. Szép időben a diákok, és a tanárok is fociznak, pingpongoznak, kosárlabdáznak.

2. 11.30-12 óra között minden nap ebédszünet van. A gyerekek ebédelhetnek az iskolában, de akár otthon is. Az órák minden nap 8.15-kor kezdődnek, 16 óráig tart a tanítási nap. Ez idő alatt a gyerekek nem fáradnak ki, szerdánként rövid nap van, csak 11.30-ig tart az oktatás.

3. Az iskolában mindenkinek van egy postaládája, ez az úgynevezett tanár-diák kommunikációs csatorna. Nagyon jó lehetőség azoknak a diákoknak, akik félnek szóban kifejezni a gondolataikat. A tanárok pedig ugyanígy írásban válaszolnak a felmerült problémára.

4. A diktálás képek segítségével történik. A diákoknak mutatnak egy képet, majd le kell írják azt a szót, amit a kép ábrázol. Ezzel a módszerrel állítólag sokkal könnyebben fejlődik a diákok memóriája.

5. A matematikai feladatokat a gyerekek a könnyebb és a megfelelőbb módszerrel oldják meg. Nem létezik helyes, vagy helytelen módszer. Minden diák segít a társának, ha az nem tud egyedül megoldást találni a feladatra.

6. Nagyon fontos a tapasztalati úton való megismerés, tanulás közben a gyerekek mindent megízlelnek, megszagolnak, megkóstolnak. Legutóbb a búzáról és a rozsról tanultak, és egy malomba is elvitték őket. Megnézték, hogy készül a liszt, majd ellátogattak egy pékségbe, hogy lássák a kenyér születésének folyamatát.

7. A hibákat a siker útjához vezető szükséges dolognak tekintik. A tanárok elmagyarázzák, hogy nincs olyan, hogy külön jó vagy rossz, csupán tapasztalatok vannak.

8. A gyerek csak akkor kell orvosi igazolást vigyen, ha több, mint 2 hétig hiányzik az iskolából. Ez idő alatt viszont el kell végeznie a házi feladatokat.

9. Az állami elemi iskola teljesen ingyenes. A program szinte teljesen azonos az otthoni iskolai programmal, és mégis nem értem, hogy jut idő annyi kirándulásra, szórakozásra. A gyerekeim boldogok, sohasem fáradtak, és mindig lelkesek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek