HolotropikumSokan szenvednek napjainkban D-vitamin hiányban! Te köztük vagy?

Sokan szenvednek napjainkban D-vitamin hiányban! Te köztük vagy?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az emberek közel 35%-a szenved hiányt D-vitaminban, áll a StatPearls felmérésében, ami aggasztó, ugyanis a D-vitaminnak jelentős szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében.

Télen különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a D-vitamin készletünkre, ugyanis a rövidebb és sötétebb nappalok nehézkessé teszik azt, hogy természetes úton, napfényen keresztül jussunk D-vitaminhoz.

De mi is a D-vitamin?

A D-vitamin tulajdonképpen egy olyan hormon, amit a szervezet napkitettség után termel – áll a Hormone Health Network rövid összefoglalójában. Ezért is lehet a napfény az egyik legkitűnőbb D-vitamin forrás, mivel ételek révén nehézkes akkora mennyiséget bevinni a szervezetünkbe, amennyi az ajánlott napi minimum lenne. Jó tudni, hogy a D-vitamin zsírban oldódik, ezért ajánlott ilyen tartalmú ételeket is fogyasztani, hogy a szervezet könnyebben tudja hasznosítani.

„A D-vitamin igencsak fontos a csontok egészségének szempontjából, ugyanis segít a hatékonyabb kalciumbeépülésben” – magyarázta Dr. Caroline Jouhourian, a Massachusetts-i Lowell General Hospital kórház gasztroenterológusa.

Két féle D-vitamin különböztetünk meg: D3 és D2 vitaminok. A D3-vitamint a szervezet termeli napkitettség után, míg a D2-vitamint néhány gombafajban és az élesztőben is megtaláljuk – írja a LiveStrong.com.

A D-vitamin és az immunrendszer

Dr. Jouhourian szerint a D-vitaminnal igencsak komplex szerepe van az egészségfenntartásban.

Kétfajta immunrendszert különböztetünk meg: a veleszületettet immunrendszert, ami születésünktől fogva próbálja óvni a szervezet egészségét és a szerzett immunitást, amelyet fertőzések és baktériumok legyőzése által szerzünk az életünk során.

A D-vitamin hiánya komoly rést üthet az immunrendszerünk vasfalán, ugyanis krónikus autoimmun betegségekhez, cukorbetegséghez, Szklerózis-multiplexhez és akár Crohn-szindrómához is vezethet. Minél kevesebb D-vitamin kering a véráramban, annál nagyobb kockázatnak vagyunk kitéve.

Azok az emberek, aki a földgömb két sarkához közelebb élnek, sokkal veszélyeztetettebbek, mint azok, akik az Egyenlítő mentén laknak, hiszen a napfény mennyisége között óriási különbség van.

„Ugyanakkor a túlzott D-vitamin bevitel is okozhat súlyos gondokat, hiszen ennek is megvannak a maga veszélyei” – magyarázza tovább Dr. Jouhourian.

A D-vitamin és a légúti betegségek kapcsolata

A betegségekkel, fertőzésekkel szemben minden esetben, az immunrendszerünk veszi fel a harcot, nem volt ez másképp a Covid-19 vírussal sem. A JAMA Network Open 2020-as szeptemberi tanulmánya szerint, azok a páciensek, akik D-vitamin hiánnyal küzdöttek, sokkal könnyebben elkapták a vírust. A British Medical Journal 2017-es februári meta-analízise is azt támasztja alá, hogy a légúti betegségek elleni harcban, a D-vitaminnak kiemelkedő szerepe van.

Azt mindkét kutatás vezetői kiemelték, hogy a D-vitamin nem kezelhető csodaszerként, amely adott esetben akár teljes biztonságot nyújtani az olyan légutakat veszélyeztető fenyegetésekre, de mindenképpen a segítségünkre lehet a védekezés során.

A D-vitaminnal kapcsolatban a rákgyógyítás terén is folyamatosan kísérleteznek, ám egyértelmű választ, mely szerint ez a vitamin képes lenne önmagában legyőzni a daganatos elváltozásokat, nem létezik.

Mennyi az ajánlott napi D-vitamin mennyiség?

A National Institutes of Health szerint felnőtteknek, napi 600 UI egységnyi D-vitamin ajánlott, ám a 70 évnél idősebbek számára már napi 800 UI-t javasolnak.

Hogyan juthatsz D-vitaminhoz?

Napfény

Szakértők szerint már napi 15-20 perc napfényben töltött idő is elegendő ahhoz, hogy fedezni tudjuk a napi szükségletet. A vitaminszerzés céljából időzített napozást mindenképp délelőtt 10 és délután 3 óra között végezzük a téli napokon, ám így is vigyázzunk a fényvédelemre.

„Én is a bőrápolás és a ráncmegelőzés híve vagyok, de engednünk kell, hogy legalább 15 percig a bőrünk legyen kitéve a napfénynek” – teszi hozzá a doktornő.

Ételek

A következő ételek lehetnek kitűnő D-vitamin források: zsíros halak, csukamájolaj, tojássárgája, gomba, tej, joghurt, narancslé.

Étrend-kiegészítők

Vannak esetek, amikor a szervezetnek szüksége van egy kis extra segítségre, ilyekor forduljunk az étrend-kiegészítőkhöz. Mindig megbízható forrásból vásároljunk étrend-kiegészítőt és kérdezzük meg a patikus véleményét.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek