KuriózumAz uniós légitársaságok utasai hamarosan telefonálhatnak majd repülés közben

Az uniós légitársaságok utasai hamarosan telefonálhatnak majd repülés közben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az Európai Unió légitársaságainak utasai hamarosan mobiltelefonon is beszélgethetnek, amikor utaznak, mivel az Európai Bizottság engedélyezte az 5G technológiát a repülőgépek fedélzetén – számol be róla a BBC.

Az Európai Bizottság nemrégiben frissítette a repülőgépek fedélzetén történő mobilkommunikáció spektrumáról szóló végrehajtási határozatát. Ennek következtében hamarosan már repüléskor is használhatjuk a mobiltelefonjainkat.

“A korábbi generációs mobiltechnológiák mellett a légitársaságok a legújabb 5G technológiát is biztosítani tudják majd repülőgépeik fedélzetén, mivel a Bizottság frissítette a repülőgépek fedélzetén történő mobilkommunikáció spektrumáról szóló végrehajtási határozatot, amely bizonyos frekvenciákat jelöl ki a fedélzeti 5G technológia számára” – olvasható az EB közleményében.

Ez lehetővé teszi, hogy az uniós járatok fedélzetén utazók teljes kapacitással használhassák mobiltelefonjaikat, ugyanúgy, mint a földi 5G mobilhálózatokhoz csatlakozva.

Az uniós járatok utasai így teljes kapacitással használhatják majd mobiltelefonjaikat, akárcsak a földi 5G mobilhálózatokhoz csatlakozva.

Az 5G lehetőségei tekintetében “a határ a csillagos ég”

Az uniós tagállamoknak 2023. június 30-ig kell az 5G frekvenciasávokat a kereskedelmi célú repülések számára elérhetővé tenniük.

Ezt követően az utasoknak valószínűleg már nem kell majd a repülőgépen “Repülőgép üzemmódba” kapcsolniuk telefonjaikat, így könnyedén telefonálhatnak majd, vagy internetezhetnek is.

“A szupergyors, nagy kapacitású összeköttetések által kínált lehetőségek tekintetében a határ a csillagos ég” – idézte a BBC Thierry Breton-t.

Az EU 2008 óta bizonyos frekvenciasávokat tartott fent az utasszállító járatok számára a fedélzeti internet-hozzáférés biztosítására, de ez a szolgáltatás rendkívül lassúnak bizonyult, mivel a repülőgép és a földi átjátszó között műholdon keresztül kell kapcsolatot létesíteni.

Az új rendszer előnye az 5G infrastruktúra által biztosított sokkal gyorsabb átviteli sebesség, amely elérheti a 100Mbs-ot, ami lehetővé teszi például egy film percek alatt történő letöltését.

Jelenleg az utasokat arra kérik, hogy a telefonjaikat “Repülőgép üzemmódba” kapcsolják, mert félnek az interferenciától, amely befolyásolhatja az automatikus repülésirányító rendszereket.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a kockázat rendkívül alacsony, de az utasokat mégis arra kérik a légitársaságok, hogy kapcsolják ki a telefonjaikat a repülés alatt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek