Először is, fontos tudni, hogy az elnevezés ellenére a Hold színe nem lesz rózsaszín.

Rózsaszín szuperhold - miért hívják rózsaszín holdnak, és mikor láthatjuk áprilisban?

Április végén rendkívüli csillagászati jelenségben lesz részünk: a rózsaszín szuperholdban gyönyörködhetünk. Bár az elnevezés alapján azt várhatnánk, hogy a Hold rózsaszín árnyalatokban tündököl majd az égen, égi kísérőnk színe valójában ugyanolyan lesz, mint máskor, viszont fényesebb és nagyobb lesz a szokásosnál.

Mikor láthatjuk a rózsaszín szuperholdat?

Az idei év második szuperholdját április 27-én éjjel láthatjuk, már közvetlenül naplemente után. Ha teljes szépségében akarjuk látni, érdemes nyílt terepről figyelni, ahogy a horizont fölé emelkedik, miközben nagyobbnak tűnik, mint valaha. Talán azt mondhatnánk, hogy olyan, mint amikor a napfelkeltét nézzük a tengerpartról, mégis teljesen más élmény.

Bár a telihold nem fog rózsaszín árnyalatokban tündökölni, fényesebb lesz a megszokottnál. Amikor feltűnik a horizont felett, sárgás színe lesz, majd, ahogy magasabban jár az égen, egyre fehérebb lesz. A rózsaszín nevet egy az Amerikai Egyesült Államokban őshonos vadvirágról kapta – a rózsaszín árlevelű lángvirág (Phlox subulata) tavasszal nyílik, amikor az április telihold is felragyog az égen.

Mi az a szuperhold?

Csillagászati szempontból a szuperhold az a jelenség, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb. Egy ilyen éjszakán a Hold 15%-kal nagyobbnak és 30%-kal fényesebbnek tűnik, mint máskor.

Az év minden teliholdjának van egy hagyományos neve, ami valamilyen kulturális utalás az adott hónap természeti jelenségeire. A januári telihold például farkas hold, a februári pedig hó hold.

Az idei év első szuperholdja a március 28-i féreg szuperhold volt. Bár ez a név nem cseng olyan hangzatosan, mint a többi, arra utal, hogy márciusban a hó olvadni kezd, a természet ébredezik, és a kis élőlények is előbújnak. A következő szuperholdat május 26-án figyelhetjük meg, ez a virág szuperhold elnevezést kapta.

Az év utolsó szuperholdja pedig június 24-én kel fel, ez az eper szuperhold.

Forrás: Bestjive.com

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.