UtazásRománia 17 csodája – avagy mit tartanak vonzónak ebben az országban a...

Románia 17 csodája – avagy mit tartanak vonzónak ebben az országban a brit turisták?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem mindennapos toplistát állított össze a brit The Telegraph. Az újság hasábjain ugyanis egy egészen érdekes cikk jelent meg, a Kelet-Európai ország legcsábítóbb jellemvonásairól.

Románia 17 csodája – avagy mit tartanak vonzónak ebben az országban a brit turisták?

A 17 elbűvölő dolog, amit még nem tudtál Romániáról című írást akár úgy is fel lehetne fogni, mint az ország best of-ja, ami valójában ide vonzza a turistákat a világ minden tájáról.

1. Itt található a világ legsúlyosabb épülete – a Parlament, amelynek felépítése nagyjából 3 milliárd dollárba került. A vaskos Nép Háza 3500 tonna kristályt, 480 darab csillárt és 700 ezer tonna acélt meg bronzot rejteget magában. A Guiness Világrekordok Könyve tehát méltón nevezte ki a bolygó legnehezebb építményének.

2. Itt található a világ leggyönyörűbb gépkocsiútja – a Transzfogaras. Jeremy Clarkson a következőket vallotta ezzel kapcsolatban: „Románia szívében rátaláltam a Föld legcsodálatosabb útjára.” És mi teljes mértékben egyetértünk vele! A Transzfogaras építéséről itt írtunk.

3. A románok imádnak inni – nem hiába kerültek világszinten az ötödik helyre, ami az alkoholfogyasztást illeti. Azért bármennyire is folyjon itt a szesz, Fehéroroszországot, Oroszországot, Moldova Köztársaságot és Litvániát azért nem tudják lekörözni.

4. Itt él Európa legtestesebb emlőse – a bölény, melyet szinte a kihalásig vadásztak, de Romániában sikerült megmenteni belőlük egy népesebb populációt.

5. Itt található Borát igazi otthona – a Sacha Baron Choen által rendezett film több jelenetét forgatták ugyanis a romániai Glod falucskában, valahol Fehér megyében.

https://www.youtube.com/watch?v=P8cCK0f61eg

6. Az ország fővárosában található a világ egyik legszebb könyvesboltja – a Cărtureşti Carusel, ami magyarul valahogy így hangzana: könyv-ia (mint Narn-ia) körhinta, és amelyben több mint tízezer kötet található.

7. A 4G hálózat itt irigylésre méltó! A minősége a negyedik helyet foglalja el 78 országból.

8. A vasúthálózat szintén elképesztő! 22 ezer 298 kilométer hosszú, és ezzel a 15. helyet foglalja el a világban, ami a kiterjedést illeti.

9. Itt található a párizsi Diatalív hasonmása.

10. És még sziklába vésett portré is létezik a Vaskapuknál, akárcsak a Rushmore-hegyen.

11. A Kárpátok szívében van egy szemreméltó városka, mely imitálja a hollywoodi feliratot – Brassó.

12. Itt született a világ legfinomabb kávéja Illy Ferenc, az Illy vállalat megalapítója, Temesváron látta meg a napvilágot, majd Bécsbe költözött, majd az olaszországi Triesztbe költözött.

13. Itt készült a világ legnagyobb zászlaja – „mindössze” öt tonnát nyomott, 349 méter hosszúra és 227 méter szélesre szabták, valamikor 2013-ban.

https://www.youtube.com/watch?v=X2pP0NiSEeg

14. A románok szeretnek rekordokat döntögetni, méretben legalábbis mindenképp: elkészítették a világ leghosszabb kolbászát, és még a legnagyobb bögre gulyását is! Az ING életbiztosító pedig kinyomtatta a világ legnagyobb dokumentumát, ezutóbbi több mint 9 méter hosszúra sikeredett.

15. Itt találták fel az inzulint (Paulescu Miklós), a motoros repülőgépet (Coandă Henri), na meg a töltőtollat (Poenaru Petrache). Az országnak továbbá négy Nobel-díjasa is van: Palade György Emil (egészségügy), Wiesel Elie (béke), Müller Herta (irodalom) és Hell István (kémia).

16. Az itteni templomok és kolostorok lebilincselőek – a Voroneţ-it például Románia Szixtuszi-kápolnájának nyilvánították.

17. És itt található a világ legfurcsább sírkertje is – a szaploncai Vidámtemető.

Te mivel egészítenéd ki a listát?

Save

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek