Robin Williams fia, Zak, felidézte, mennyire dühös volt az apja, és mennyire kényelmetlenül érezte magát, miután félrediagnosztizálták – „Amit rajta láttam az a csalódottság volt”

„Amit ő átélt, nem egyezett azzal, amit sok Parkinson-kóros beteg tapasztal.” – mondta Zak. „Azt hiszem, ez nehéz volt neki.”

Amikor Robin Williams 2014. augusztus 11-én öngyilkosságot követelt el, a rajongóit világszerte sokkolta a váratlan hír. Hogy lehetséges, hogy valaki, aki mások megnevettetéséből épített karriert, elveszítse a depresszió elleni küzdelmet? A színészt eredetileg Parkinson-kórral diagnosztizálták, és csak halála után derült ki, hogy ez a diagnózis téves volt. Valójában Lewy-testes demenciája volt (Lewy body dementia, LBD), ami az Alzheimer-kór után a leggyakoribb progresszív demencia.

Robin Williams fia, Zachary (Zak) Williams, egy interjúban mesélt apja téves diagnózisáról, és arról, hogy kezelte a színész tragikus halála okozta traumát. A The Genius Life című podcastnak adott interjúja 2021. július 21-én, szerdán jelent meg, a néhai színész 70. születésnapján.

Zak, aki a mentális egészség szószólója, beszélt arról a „frusztrációról” és azokról a kellemetlenségekről, amiket az apja tapasztalt, mert LBD helyett Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála.

„Amit rajta láttam az a csalódottság volt. Amit ő átélt, nem egyezett azzal, amit sok Parkinson-kóros beteg tapasztal. Szóval azt hiszem, ez nehéz volt neki.” – mondta Zak.

A PYM (Prepare Your Mind) hangulatjavító rágótablettákat forgalmazó cég alapítója így folytatta: „Volt egy fókuszprobléma, ami frusztrálta őt, voltak problémái a közérzetével, és neurológiai szempontból sem érezte jól magát. Nagyon kényelmetlenül érezte magát.”

Mivel a színészt rosszul diagnosztizálták, a számára felírt gyógyszerek több kárt okoztak, mint hasznot. „Ezek a gyógyszerek nem viccek. Nagyon kemények az elme és a test számára is.” – mondta a színész fia. Mivel az LBD befolyásolja az ember gondolkodását, memóriáját és mozgáskontrollját, Williams a munkája során is kihívásokkal szembesült, tette hozzá Zak.

„Az, amit éreztem, túl volt az empátián. Nem tehettem róla, frusztráltnak éreztem magamat miatta. Ez még akkor is elszigetelhet az emberektől, ha a családoddal és a szeretteiddel vagy.” – mondta Zak. A következő 2 évben Robin Williams tünetei egyre fokozódtak.

„Nem akarom azt mondani, hogy rövid időszak volt. Sokkal hosszabbnak tűnt, mint amilyen valójában volt, mert ez az időszak intenzív keresgélés és frusztráció volt a számára.” – mondta a színész fia.

Még 2020 novemberében, egy másik interjúban, Zak azt is elmondta, hogy édesapja még akkor sem feledkezett meg arról, hogy másoknak segítsen, amikor ő maga is küzdött, ugyanakkor mindig is nagy fontosságot tulajdonított a mentális egészségnek. „Világos volt, hogy élete nagy részében elsőbbséget élvezett a mentális egészség, legalábbis az én tapasztalataim alapján.”

Édesapja elvesztése Zachary mentális egészségére is hatással volt. Williams halála után ő is elérte a mélypontot, depresszióval és függőséggel küzdött, akárcsak az apja.

„Azon kaptam magamat, hogy elértem a mélypontot, miközben csak el akartam zsibbadni. Azon kaptam magamat, hogy egyszerűen csak inni akarok, és nem akarok gondolkodni. Felébredtem reggelente, és úgy éreztem, hogy valami rendkívül disszociatív élményben volt részem, de egyszerűen nem akartam azt az életet élni, amit éltem. Rájöttem, hogy valaminek történnie kell, vagy összeroppanok.”

Végül, hogy segítsen megbirkózni saját démonaival, a kétgyermekes apa a mentális egészség szószólójaként kezdett el tevékenykedni. „Belefáradtam, hogy káros eszközökkel próbáljam kezelni magamat.” – mondta Zak. Később a PEOPLE magazinnak elmondta: „Megtanultam, hogy nem vagyok összetörve. Annak ellenére, hogy traumatikus eseményeket tapasztaltam, felépülhetek. És most a gyógyulás útján járok, és az vagyok, aki mindig is lenni akartam.”

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.