KuriózumRendkívül erős La Niña jelenség várható - A Meteorológiai Világszervezet figyelmeztetése

Rendkívül erős La Niña jelenség várható – A Meteorológiai Világszervezet figyelmeztetése

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization – WMO) szerint a La Niña jelenség valószínűleg intenzívebb lesz ebben az évben, és 2021 januárjáig erős viharokat és heves esőzéseket jeleznek előre, amelyek főként néhány gazdaságilag és társadalmilag kiszolgáltatott régiót érintenek.

Aerial view of Hurricane Laura from above Earth; 3D; 3D Illustration

A szervezet arra figyelmezteti az érintett országok kormányait, hogy készüljenek fel a szélsőséges időjárási jelenségekre, különösen az olyan sérülékeny területeken, mint a mezőgazdaság, az egészségügy, a vízkészlet elosztása és a katasztrófavédelem.

„A WMO növeli a nemzetközi humanitárius ügynökségek támogatásának szintjét a legkiszolgáltatottabbakra gyakorolt ​​hatás csökkentése érdekében, egy olyan időszakban, amikor a Covid-19 világjárvány megnehezíti a védekezést és a felkészülést.” – áll a WMO közleményében.

Idén a La Niña jelenség várhatóan a mérsékelt és az erős határok közé esik. Legutóbb 2010-2011-ben volt erős esemény, majd 2011-2012-ben mérsékelt.

A legfrissebb szezonális előrejelzések szerint Északkelet-Afrika – más néven Afrika szarva – (normál csapadék alatt), Közép-Ázsia (normál csapadék alatt) Délkelet-Ázsia, a Csendes-óceáni-szigetek egy része és Dél-Amerika északi régiója (normál csapadékmennyiség fölött) lesznek a 2020-as a La Niña jelenség leginkább érintett területei.

A La Niña időszakban a felszíni vízhőmérséklet csökkenése módosítja a Csendes-óceán felett a légnyomást és a szelek járását, ami hatással van a trópusokon a légköri áramlásokra, és világszerte szélsőséges időjárási jelenségeket okoz. Általában ellentétes hatást gyakorol az időjárásra és az éghajlatra, mint az El Niño.

„Az El Niño és a La Niña a bolygó természetes éghajlati rendszerének fontos motorjai. De most minden természetesen előforduló éghajlati jelenség az ember által okozott éghajlatváltozás hatása alatt zajlik, amely súlyosbítja az extrém időjárást és befolyásolja a víz körforgását.” – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

„A La Niña általában hűsítő hatással van a globális hőmérsékletekre, de most teljesen kiegyensúlyozatlan az üvegházhatású gázok okozta légköri felmelegedés miatt. Így 2020 továbbra is jó úton halad, hogy a valaha mért legmelegebb évek egyike legyen, és a 2016–2020 közötti időszak várhatóan a valaha volt legmelegebb ötéves időszak lesz majd. A La Niña által befolyásolt évek most melegebbek, mint azok az évek, amelyekben az El Niño hatása jelentős volt.” – tette hozzá Petteri Taalas.

A WMO által készített prognózis azt mutatja, hogy nagy az esély (90%) arra, hogy a Csendes-óceánon a felszíni vizek hőmérséklete az év végéig, és talán a jövő év első negyedévéig is a La Niña szintjén maradjanak (55%). Mindez több mint egy éves semleges periódus után (amikor sem az Az El Niño sem a La Niña nem éreztette hatását).

A WMO közleménye azt is hozzáteszi, fontos megjegyezni, hogy nem csak ez a két jelenség befolyásolja a globális és regionális éghajlati trendeket. Nincs két egyforma éghajlati jelenség, és a regionális éghajlatra gyakorolt ​​hatás az évszaktól és más tényezőktől függően változhat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek