KuriózumRémálommá vált az anyuka élete, miután a dán határon elvették a kislányát...

Rémálommá vált az anyuka élete, miután a dán határon elvették a kislányát és idegeneknek adták örökbe

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Rémálommá vált egy édesanya élete, miután a dán hatóságok egy határátlépéskor elvették tőlük gyereküket, és a kicsit nevelőszülőknél helyeztette el. Az eset nem egyedülálló, Dániában több hasonló esettel lehet találkozni, szigorú törvények vonatkoznak az állami beavatkozásra, ha egy gyermek veszélyben van. Ez egy rendkívül ellentmondásos gyakorlat, amelyet még a dán társadalomban is hevesen vitatnak.

Hanne Hjorth kislányát a dán halóságok vették el, amikor át akarta lépni a határt. Hanna és férje most Németországban élnek, ahol azért küzdenek, hogy a kislány visszakerüljön hozzájuk. A nő arcán még mindig ott a rémület, két évvel ezelőtt ugyanis egyik percről a másikra fosztották meg a kislányától, amikor családjával Németországba tartottak.

“Először több mint három órán át tartottak bennünket fogva anélkül, hogy világosan elmondták volna, miről van szó. A félelem, a pánik percről percre nőtt, nehéz leírni… Aztán, amikor világossá vált, hogy egy 18 hónapos gyermeket el akarnak venni a szüleitől, és nevelőszülőkhöz adnak, a helyzet delíriumba fordult” – mondja a Deutsche Welle-nek Hanne Hjorth, Flora édesanyja.

Hanne lányáról csak néhány fénykép maradt – most egy dániai nevelőcsaládnál él. A hatóságok azzal érveltek, hogy a kislány egészsége veszélyben volt. Hanne szülővárosának, Viborgnak a hatóságai azt állították, hogy ő és férje nem gondoskodtak kellőképpen Flóráról.

“Úgy tűnik, azután kerültem a célkeresztjükbe, mert nagyon fiatalon örökbe adtam az első gyermekemet. A Gyermekvédelmi Hivatal egyik alkalmazottja észrevette, hogy Flóra szokatlan mozdulatokat tesz és különböző hangokat ad ki. Elvittem az orvoshoz, de semmi szokatlant nem talált. A helyi hatóságok ezt nem vették tudomásul, és egyre nehezebbé tették az életünket. Semmi sem volt elég, amit tettünk” – mondja Hanne Hjorth.

Rémálommá vált az anyuka élete, miután a dán határon elvették a kislányát és idegeneknek adták örökbe
Fotó: Deutsche Welle/YouTube

Németországba menekültek a félelem miatt

A család a kislányukat féltve az észak-németországi Flensburgba költözött. Hanne férjének állandó munkája van, ő levelező tagozatra jár. Attól tartanak azonban, hogy ha visszatérnek Dániába, Elvirát, kisebbik lányukat is elvehetik tőlük.

Két órával arrébb, Dániában Lars Christiansen a kertjében ül és telefonál. Miután ilyen traumák szemtanúja volt, afféle menekülési segítővé vált.

“Néha naponta akár három telefonhívást is kapok olyan emberektől, akik attól félnek, hogy kisgyermeküket erőszakkal örökbe fogadják. Azt tanácsolom nekik, hogy hagyják el az országot. Mert amíg a hatóságok nem hoztak végleges döntést a gyermek sorsáról, addig legális a távozás” – magyarázza Lars Christiansen.

A németországi Flensburg városháza tudja, hogy egyre több dán család keres menedéket Németországban a dán szociális hatóságtól menekülve. Minden újonnan érkezőt szívesen látunk.

“Nem hirdetjük, nem mondjuk mindenkinek, hogy jöjjön ide, de nagyon jó feltételeink vannak. Ha valaki Flensburgba költözik, és olyan dokumentumokat kapunk, amelyekből kiderül, hogy az ügyet nyomon kell követnünk, természetesen foglalkozunk vele. Meggyőződésünk, hogy a gyermek számára az a legjobb, ha a saját családjában nő fel” – mondta Clemens Teschendorf, a flensburgi városháza szóvivője.

A dán hatóságok magyarázata

Hanne Hjorth városának elöljárói nem kommentálták a helyzetet. A dán szociális minisztérium sajnálatát fejezi ki a családok menekülése miatt, de a gyermekvédelem mindig az első helyen áll.

A Gyermekjóléti Igazgatóság munkatársai minden vádat tagadnak. Azt mondják, hogy a kemény intézkedések általában a kivételek közé tartoznak.

“Azt vettük észre, hogy a kényszer örökbefogadásokról szóló vita miatt egyes szülők félnek segítséget kérni a Gyermekvédelmi Igazgatóságtól. Ezt nagyon sajnáljuk. Az intézmény döntései megtámadhatók. Ha pedig nem elégedett a döntéssel, bírósághoz fordulhat” – mondja Ditte Brondum, a gyermekvédelmi igazgatóság képviselője.

Hanne ezt tette, bírósághoz fordult. A tárgyalást szeptemberre tűzték ki, de a nő elvesztette minden hitét a dán államban. Flensburgban, mondja, új esélyt kapott.

“Jót tesz, ha olyan emberekkel találkozol, akik akkor is el tudnak fogadni, ha más a véleményed. Ilyet még soha nem láttam otthon” – mondja Hanne Hjorth.

Hanne és Kim most egy új babát várnak, és be akarják bizonyítani, hogy jó szülők.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek