KuriózumRákban meghalt a férfi, aki a világon először gyógyult ki a HIV...

Rákban meghalt a férfi, aki a világon először gyógyult ki a HIV betegségből

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A berlini férfit a remény nagyköveteként ismerte a világ. Ő volt az első ember, aki kigyógyult a HIV betegségből, viszont sajnos a szervezete összeomlott, és nem tudta már legyőzni a rákot is.

Timothy Ray Brown 54 éves korában hunyt el kedden otthonában. A sors iróniája, hogy a férfi pontosan a daganatos megbetegedésre, 2012-ben kapott őssejtterápia következtében gyógyult ki a HIV-betegségből. A “berlini betegként” közismertté vált férfi gyógyulása után a világ figyelmének középpontjába került, hiszen arra eddig még nem volt példa, hogy valaki kigyógyuljon a HIV-betegségből.

Brown 1995 óta volt nyilvántartott HIV pozitív, akkor mindössze két évet jósoltak neki, azonban az antiretro-vírusok segítségével egészen 2006-ig jó egészségnek örvendett. Ekkor annyira súlyosbodott az állandó fáradtságérzése, hogy kórházba került, ahol kiderült, hogy leukémiája van.

Az erős kemoterápiás kezelés hatására vérmérgezést és tüdőgyulladást kapott, majd orvosai tanácsára csontvelőátültetést végeztek rajta. Egy olyan donort kerestek, akinél hiányzik a CCR5 receptor, ami azért fontos tényező, mert akiknél nincs meg ez a receptor, jobban ellenállnak a HIV-vírusnak.

A világon Brown volt az első olyan ember, akinél egyszerre próbálták kezelni a rákot és a HIV-betegséget is. Az átültetés sikeres volt, azonban 2007-ben és 2008-ban ismét kiújult a leukémia, amikor újabb műtétet hajtottak végre rajta, ami úgy tűnt akkor sikeresnek bizonyult. Nemrég ismét kiújult a férfi betegsége, ám olyan előrehaladott lett, hogy már nem tudta legyőzni a legyengült szervezet.

„Olyan ajtók nyíltak meg, amelyek korábban nem is voltak, és arra ösztönöztem a betegségem által a tudósokat, hogy erősebben dolgozzanak a gyógymód megtalálása érdekében” – nyilatkozta egyszer Mr. Brown.

Mostanra úgy tűnik, hogy még egy személy, Adam Castillejo – akit kezdetben csak „londoni betegként” ismertek – hasonló átültetés után kigyógyult a HIV-ből. Mivel azonban az adott mutációval rendelkező donorok ritkák, a transzplantációk kockázatosak és költségesek, a kutatók génterápiával próbálnak hasonló hatást elérni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek