KuriózumPszichoterapeuta hívja fel a figyelmet a lelki terrorra épülő szerelmi kapcsolatok árnyoldalára!

Pszichoterapeuta hívja fel a figyelmet a lelki terrorra épülő szerelmi kapcsolatok árnyoldalára!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Biztos hallottad már sokszor, hogy „bízz a megérzéseidben”, vagy „hallgasd, mit súg a belső hang” – ez különösen jól jöhet, ha szerelmi kapcsolatok terén puhatolózunk. Még a legracionálisabb elméket is megzavarhatja a rózsaszín köd, s olyan embereknek is bedőlhetünk, akikről messziről érződik, hogy nincs rendben valami. Ha egy kicsit is úgy érzed, hogy valami nem stimmel az illetővel, akkor ne hunyj szemet a megérzéseid felett, hanem járj utána, hogy valósak-e?

Pszichoterapeuta hívja fel a figyelmet a lelki terrorra épülő szerelmi kapcsolatok árnyoldalára!

„Ha a párod, túlságosan tenyérbe mászó, folyton a baklövéseidért hibáztat, és felforgatja teljesen az életed olyannyira, hogy már szinte az egészséged is rámegy, akkor gyorsan fordíts hátat és kezdj el menekülni” – mondja Dr. Fran Walfish, családi viszonyokra és kapcsolatokra szakosodott pszichoterapeuta.

Walfish szerint nagyon nehéz kiszűrni, hogy mely szerelmi kapcsolatokban fordul elő napi szinten a lelki terror. Sokszor még a kapcsolatban részvevő személy sem tudja sokáig megfogalmazni, hogy partnere milyen eszközökkel próbál úrrá lenni minden lépésén. A lelki terrort alkalmazó emberek nagyon sokáig képesek álcázni magukat romantikus ígéretekkel, szavakkal, de a sértett fél is előbb-utóbb rájön, hogy ez pusztán szemfényvesztés.

És hogy miről is ismerhető fel egy ilyen manipulatív partner?

Walfish szerint mindenek előtt a részletekre kell odafigyelnünk, na meg arra, hogy mit is súgnak a megérzéseink. De ha kézzel fogható jelekre van szükséged, akkor a következő 9 dolog biztos jele annak, hogy egy manipulatív zsarnokkal van dolgod.

1. Túlzott báj és hízelgés

Ez az elsődleges stratégiájuk azért, hogy magukhoz édesgessenek. Miután úgy érzi, vakon bízol benne, akkor kezd kibontakozni az igazi énje.

2. Hallgatás

Hallgatása révén folyton bizonytalanságban tart, kétségek között hagy azzal kapcsolatban, hogy amit éppen tettél, az jó-e avagy sem. Walfish szerint ez az egyik módja annak, hogy irányításuk alatt tartsák a reakciódat és a magatartásod.

3. Elvárja, hogy gondolatolvasó legyél

„Ezt azt jelenti, hogy mindaddig meg sem szólal, amíg a partnere ki nem találja, hogy mit is akar.” – magyarázza Walfish – „Gyakran még azért is képesek bűntudatot kelteni, ha nem jövünk rá, mi is jár a fejükben.”

4. Kiskirálykodás

Itt olyan dolgokra veszik rá partnereiket, amelyek teljesen haszontalanok, mégis valakinek el kell végeznie, ám ahelyett, hogy megköszönnék, hogy a partnerük megcsinálta, inkább a hibát keresik a készben és kritizálnak.

5. Folytonos kioktatás

Kioktató megnyilvánulásai révén úgy érzi, hogy hatalma van a másik felett, hiszen az ő fejében csak az a jó és helyénvaló, amit ő annak ítél meg.

6. Folyékonyan hazudik

„Egy manipulatív személy mindig úgy ferdít a dolgokon, hogy az a saját javát szolgálja.” – mondja Walfish

7. Intim téren történő manipuláció

Akár érzelmi zsarolást is képesek bevetni, hogy partnerüket szexuális tevékenységekre kényszerítsék. Olyan alantas megnyilvánulásaik is lehetnek, mint például „Mások megteszik, te miért nem teszed meg értem?”

8. Problémáit kivetíti rád

Az ő szemében te egy olyan személy vagy, aki bármiért hibáztatható. Akkor is téged képes hibáztatni, mikor ő követett el valami rosszat. Annyi vádat képes a nyakadba zúdítani, hogy egy pillanatig akár el is hiszed, hogy az a valóság, amit ő állít.

9. Tagad

Ha sikerül felismerni, hogy milyen manipulatív emberrel van dolgunk, és ezt a tudtára is adjuk, biztos tagadni fogja, és azzal takarózik, hogy mindent a te érdeked miatt tesz.

Ha sikerült felismerned a helyzetet, jöhetnek a további lépések:

  • Először is el kell fogadnod, hogy az ilyen embereken nem lehet változtatni.
  • Lépj ki a kapcsolatból és indíts új lappal: nem lesz könnyű, hiszen mindent be fog vetni annak érdekében, hogy maradásra bírjon, de ne törj meg! Gondolj arra, hogy még meddig bírnád tűrni mindazt, amiken idáig keresztülmentél.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek