KuriózumProgramozó tábor előnyei, amikről nem is tudtál!

Programozó tábor előnyei, amikről nem is tudtál!

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

A nyári szünetben a legtöbb szülő számára az ottalvós vagy napközis táborok nyújtják a legnagyobb segítséget, hiszen a gyermek felügyelet alatt van és még tartalmasan is töltheti az idejét. Az viszont korántsem mindegy, hogy milyen táborba küldjük gyermekünket.

A ma már hagyományosnak mondható úszó-, kézműves, és kalandtáborok mellett újabb témájú táborokkal bővült a kínálat. Az egyik ilyen újszerű táborozási lehetőség a programozó táborok, melyek már az alsó tagozatos kisdiákokat is szeretettel várják. Még csak pár hét telt el a vakációból, és sok szülő még most is táborlesőben van. Nézzük is a részleteket!

Miről szól egy programozó tábor?

Programozó tábor előnyei, amikről nem is tudtál!

Kedves Olvasó, ha visszaidézed a diákéveidet, a nyári szünetre leginkább úgy emlékezhetsz, mint egy iskolamentes időszakra. Kinek is lenne kedve tanulni ilyenkor? De ha esetleg valamelyik gyermekünknek mégis ez okozna örömet, azzal baj van? Nem, nem! Itt az ideje megváltoztatni a tanulásról alkotott képet a fejekben. A tanulás nagy kaland tud lenni, főleg ha érdekes a téma és megfelelő az oktató. Az iskolában ez a párosítás nem mindig biztosított, de az nem jelenti azt, hogy egy nyári tábor alkalmával ne lehetne ezt megvalósítani.

A programozó tábor kiváló példa lehet erre. Izgalmas téma, fiatalos oktatók, akik úgy adják át a tudást, ahogy az a gyerekek és a fiatalok számára élvezettel befogadható. A programozó táborok alatt a diákok a digitális ismeretekkel barátkozhatnak (programozás, robotika, digitális alkotás) rengeteg játékos gyakorlati résszel. Nem egy hagyományos tanórát kell elképzelni, ahol a tanár előad, a diák pedig csendben figyel vagy éppen teljesen máshol kalandozik.

Egy programozói tábor sokkal inkább egy vidám, egész napos klubdélután hangulatát idézi fel, ahol ennek ellenére is komoly munka folyik. Az oktató halad a tananyaggal a diákokhoz igazítva a tempót; demonstrál, magyaráz, segít, megmutat; a kis nebulók pedig érdeklődve követik őt és hajtják végre a feladatokat hol közösen, hol önállóan. Folyamatos a kommunikáció, de mégsincs hangzavar. Fel lehet kelni, szabadon lehet beszélni, mégis rend van és eredményes munkálkodás.

Mit kaphatnak a gyerekek a programozó tábor alatt?

Ezek a digitális témájú táborok az informatika különböző témaköreibe vezetik be a gyerekeket korosztályuknak, előzetes tudásuknak és érdeklődésüknek megfelelően. A digitális íráskészségtől kezdve a programozás alapjain át, a robotikáig és a digitális alkotásig, több részterületet is kipróbálhatnak a gyerekek.

A táborok célja az, hogy a fiatalabbak is megismerhessék a digitális eszközök sokoldalúságát, megfelelő alkalmazását és felkészülhessenek az információban gazdag, digitalizációra alapozó társadalomban való érvényesülésre.

Programozó tábor előnyei, amikről nem is tudtál!

A gyakorlati és tárgyi tudás mellett ezek a táborok a gyerekek egyéb képességeit is fejlesztik, úgy mint algoritmikus gondolkodás, problémamegoldó képesség, logika, kreativitás és koncentráció. Rávezetik a gyerekeket az analitikus gondolkodásra, észrevétlenül szinte “mellékhatásként” bővítik a kisdiákok ismereteit más tudományokat, kiváltképp a matematikát illetően.

A saját digitális alkotásuk készítésekor munkájukkal szembeni igényesség és nagyfokú precizitás alakul ki a kis résztvevőkben. A társaik munkáját is megtanulják értékelni és megbecsülni. Gyakran segítik egymást ötletekkel, magyarázatokkal vagy dolgoznak közösen egy-egy projekten, ami nagymértékben fejleszti szociális érettségüket. Önbizalmuk is erősödik a táborok alatt, főleg mikor őket dicsérik meg vagy egymásnak hálálják meg a kisegítést.

A programozó táborok varázsa

Programozó tábor előnyei, amikről nem is tudtál!

A digitális eszközök, és azok bütykölése már a legkisebbeket is kíváncsisággal tölti el. Ha pedig ezeken játszani is lehet, melyik kisgyerek ne venné szívesen?

A programozó táborokban az oktatók játékosan, gyereknyelven magyarázzák el a programozás alapjait. Olyan feladatokat oldanak meg a diákok, melyek a mindennapjaikhoz kapcsolódnak és életszerűek, ezért motiváltak annak kilogikázásában.

A tananyag bonyolultsága mindig igazodik a diákok korához és alapismereteihez. A programozó táborokban való részvétel alapfeltétele egyedül az írni és olvasni tudás, ezért már az első osztályt követő nyáron részt vehetnek ilyen táborokban a kis érdeklődők.

A tudásanyag, amit kapnak a tábor alatt a kisdiákok, nem kevés és nem is egyszerű, viszont úgy lett csomagolva, hogy a gyerekek megértsék, számukra értelmet nyerjen, lelkesítse őket és nagyszerű élményként maradjon meg bennük. Számukra az egész tábor egy érdekes játék, amit az oktató irányít, de ők élik át. A digitális kalandtáborok alatt a kis programozók megtapasztalhatják, hogy tanulni másként is lehet, és ami a legfontosabb, hogy a tudásszerzés nagyszerű és hasznos!

A nyárnak még közel sincs vége! Van még pár szabad nap a gyermek vakáció naptárában? Akkor itt az alkalom, hogy egy új élményt szerezzen a programozó táborokban! Ez lesz a nyár legjobb PROGRAMja!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek