KuriózumOrvvadászok végeztek Románia egyetlen, a WWF által figyelt medvéjével

Orvvadászok végeztek Románia egyetlen, a WWF által figyelt medvéjével

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ugyan még nem bizonyos, hogy valóban orrvadászok végeztek a macival, az mégiscsak szégyenletes, hogy korlátlan számban lövik a medvéket Romániában, főleg a védett területeken.

A szakemberek augusztus 30-án találtak rá a tetemre, melyet mindenestől a helyszínen hagyott a menekülő vadászcsoport. Az állatra szerelt GPS nyomkövető azt is érzékeli, hogy az állat életben van-e, így feltehető, hogy akkor fogták menekülőre, amikor a jeladás megszűnt. Az eset a Máramarosi kárpátokban történt, ahol még mindig fellelhetők szabadon és vadon élő medve, farkas és egyéb ragadozó populációk.

A Kárpátok azért is különlegesen veszélyeztetett terület, mert itt még szabadon élhetnek a nagyragadozók, míg ezzel szemben Európában 40% már védettnek van nyilvánítva. A vadászat mértékét szabályozni kell, és ez érdekében erősebb eszközökkel lenne szükséges fellépni.

Az irónia abból fakad, hogy a medvét csupán idén júniusban fogták be a WWF emberei, és helyeztek el rajta nyomkövetőt, de augusztusban máris be kellett fejezniük a projektet. A tervek szerint a következő megfigyelt állat majd egy hiúz lesz, és remélhetőleg nem követi elődje sorsát.

Az állatokra helyezett nyomkövetőről szólva el kell mondanunk, hogy az állatot semmilyen formában nem akadályozza az állat megszokott életvitelét, sőt, nagyjából 1,5-2 év után, amikor lemerül a beépített akkumulátor, egyszerűen magától leeseik az állat nyakáról – és szabadon begyűjthető a szakemberek által.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek