KuriózumOrvoshoz ment a testén lévő furcsa jegy miatt. Kiderült, hogy a nő...

Orvoshoz ment a testén lévő furcsa jegy miatt. Kiderült, hogy a nő önmaga ikertestvére!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az amerikai Taylor Muhl szokatlan anyajeggyel született. Sokáig nem tartotta fontosnak, aztán mégis úgy döntött, orvoshoz megy, hogy minél többet megtudjon erről a furcsa elváltozásról.

A mellkasa és a háta közepén mintha egy függőleges vonalat húztak volna: egyik felén vörösebb volt a bőre, míg a másik oldalon fehérebb. Zavarni kezdte a dolog.

Sosem gondolta volna, hogy az orvosi vizit élete legnagyobb meglepetését fedi fel előtte. Kiderült, a valóság még a „betegségénél” is furcsább: Taylor ugyanis önmaga ikertestvére!

A fotomodell-énekesnő genetikai kimériában szenved. Ez akkor fordulhat elő, ha két különböző petesejt két különböző hímivarsejttől termékenyül meg, az embriók egyike pedig bekebelezi a másikat, a terhesség legkezdetibb szakaszában. Ennek következményeként, a kimériával diagnosztizált embereknek kétféle DNS-láncuk és vércsoportjuk lehet – mint ahogyan Taylornak is, továbbá rájuk jellemző a két különböző szemszín is.

Taylor esete ennél is érdekesebb: két külön immunrendszere és vérkeringése van – számol be az IFL Science.

A betegségnek aligha nevezhető állapot számos kellemetlenséget okoz a nőnek: több élelemre allergiás, mint ahogyan a gyógyszerekre, az ékszerekre és a rovarcsípésekre is. A kiméria szövődményeinek listáján egyébként gyakori szereplők az allergiás reakciók, mint ahogyan az autoimmun betegségek is.

A világban mindössze száz ilyen dokumentált eset létezik, embereknél. A szakértők szerint azonban ennél sokkal több kimériás „beteg” lehet, csak épp nem tudunk róla. Akik ebben szenvednek, gyakran fogalmuk sincs róla, mert nincsenek egyértelmű tünetei. Mindössze akkor derülhet fény az állapotukra, ha valamilyen okból vértesztet készíttetnek.

Fotó: The Doctors/YouTube

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek