KuriózumOlvasóórák és tollbamondás a francia iskolákban, miután drasztikusan romlott a diákok szintje

Olvasóórák és tollbamondás a francia iskolákban, miután drasztikusan romlott a diákok szintje

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az utóbbi évek egyre rosszabb tanulmányi eredményeire hivatkozva, a francia oktatási minisztérium új intézkedéseket vezetne be az iskolákban, a diákok francia nyelvi és matematikai eredményeinek javítása érdekében – számolt be a Radio France Internationale.

A kormány már el is küldte a javaslatait a tanároknak, melyek között szerepelnek az extra olvasóórák és a napi tollbamondási gyakorlatok is.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint a tanulók 27%-a nem tud olvasni, amikor belép a középiskolába. Ezt pedig a francia oktatási miniszter aggasztónak nevezte.

Pap Ndiaye így nyilatkozott: „2022-ben megfigyelt országos visszaesés minden osztályt érint, függetlenül a társadalmi profiljától”, utalva az általános iskola utolsó évfolyamán, az 5. osztályban tanuló diákok országos szintű képességfelmérő tesztjeinek eredményeire.

A minisztérium adatai szerint, míg 1987-ben a diákok 10,7 hibát vétettek, addig ma átlagosan 19,7 hibát vétenek egy-egy teszt során.

A francia oktatási minisztérium ezért egy intézkedéscsomagot terjesztett elő a probléma mielőbbi megoldására, melyet már kézbesítettek a tanároknak. A javaslatok egyaránt hivatottak növelni a francia diákok helyesírási képességeit, de hangsúlyt fektetnek a tollbamondásra és az extra olvasásra is.

Tekintettel arra, hogy 34 év alatt majdnem megduplázódott a hibák száma a tanulók munkájában, Pap Ndiaye nemzeti oktatási miniszter kötelezővé tenné a 4. és 5. osztályos tanulók számára, hogy legalább napi két órát írjanak és olvassanak.

Bár ezt az intézkedést már többé-kevésbé alkalmazzák néhány osztályban, Pap Ndiaye azt szeretné, ha a diákok hetente legalább „két hosszú, egyenként 1000 szavas szöveget” olvasnának. A miniszter azt is szeretné, ha az iskolákban az olvasási sebességre és a gyors szövegértési képességre is hangsúlyt fektetnének.

Az intézkedés azonban heves vitát váltott ki az oktatók körében. Sokan elítélték a tollbamondást az iskolákban, mert visszalépésnek tekintik.

„Az a kép, ahogy a tanár Alphonse Daudet-ból diktál egy részletet, miközben hátratett kézzel járkál az osztályteremben, nagyon vicces” – fogalmazott Jean-Christophe Pellat, a Strasbourgi Egyetem emeritus nyelvészprofesszora.

„Az iskolának már régen fel kellett volna hagynia a ’klasszikus’ diktálással. A diktálás gyakorlatát megkérdőjelezték, többek között maga Jules Ferry is” – tette hozzá. Azt állítja, hogy a diktálás nem oktatási módszer: ezt vagy tudjuk, vagy nem tudjuk – jelentette ki a professzor.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek