KuriózumÖlelni jó, ölelő karba bújni még jobb! Ma van az ölelés világnapja

Ölelni jó, ölelő karba bújni még jobb! Ma van az ölelés világnapja

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Reggel arra ébredtem, hogy két puha ölelő kar von körém védő-szerető burkot. A világ legjobb dolga erre ébredni, és ilyenkor azt kívánom, bár csak három vagy még jobb lenne, ha négy karja lenne az illetőnek, és ez az érzés egész nap tartana.

Foto: Ganesha Balunsat
Foto: Ganesha Balunsat

Október 15., vagyis ma tartják világszerte az ölelés világnapját: sok helyen ünneplik és gyakorolják is rendesen. Ölelős képeslapokat küldözgetnek egymásnak, jobban odafigyelnek a párok, rokonok és barátok arra, hogy legalább két öleléssel jusson több aznap. Az ölelés minden nap egy érték. Nem kerül semmibe, ölelgessük egymást nyitott szívvel, ne csak, amikor a hivatalos napja van. Ölelünk bánatunkban, örömünkben, együttérzésünkben, felhőtlen boldogságunkban, szomorúságunkban, találkozáskor, búcsúzáskor, és nem tudni miért, de csodajól tud esni testnek és léleknek. Én személy szerint el nem tudnám képzelni az életemet ölelés nélkül. Fantasztikus dolog arra aludni el, és arra ébredni. Hiába a nagy rohanás, a stressz, a rengeteg dolgom van, mégis szerencsére ezer ölelés jut napközben is.

Az ölelés gyógyír, nem csak testünknek esik jól, de egészségünkre is kifejezetten jó hatással van. Amellett, hogy jóleső és megnyugtató érzés, kutatások alapján tudományosan bizonyított pozitív hatásai is ismertek: hatására a szervezet oxitocin hormont termel, ami csökkenti a vérnyomást, a stresszt és a szorongást, sőt, a memóriát is javítja. Az ölelés fokozza az agyunk endorfin termelését, így jó hatással van a hangulatra, immunrendszer erősítésére, fájdalomcsillapításra, oldja a stresszt, felpezsdíti a vérkeringést, és önbizalmat ad.

Bizonyos feltalálók az ölelés fontosságát felismerve, simogató és ölelő gépet fejlesztettek ki azok számára, akiknek nem adatik meg egy kis jóleső odabújás. Ha nem tudunk beszerezni egy ilyen masinát, már életnagyságú embert imitáló bábuk is rendelkezésére állnak azoknak, akik igazán szomjaznak egy ölelésre.

Virginia Satir amerikai pszichológus szerint „Napi négy ölelésre van szükség a túléléshez. Napi nyolc ölelés kell a szinten tartáshoz. Napi tizenkét ölelés kell a fejlődéshez.”

Öleljünk bátran, önfeledten, boldogan, befogadóan, szeretettel, szerelemmel az év összes napján reggeltől másnap reggelig.

Pöttyös Panni

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek