Kuriózum„Nem vagyok elég jó” - 4 módszer, amivel megtörheted az önpusztító gondolatok...

„Nem vagyok elég jó” – 4 módszer, amivel megtörheted az önpusztító gondolatok ördögi körét

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

4 dolog, amit érdemes kipróbálni, amikor úgy érzed, hogy nem vagy elég jó.

Az önpusztító gondolkodás leggyakrabban valamilyen mentális probléma eredménye, amely sokszor egy traumatikus esemény, vagy eseménysorozat következménye. Ezért az önpusztító gondolatoktól való megszabadulás első lépéseként azt kell megtudni, hogy mikor és miért jutottál ebbe a helyzetbe. Ilyenkor talán az a legegyszerűbb és leggyorsabb, ha pszichológushoz fordulsz, aki segít megállapítani az okokat, és személyre szabott megoldást találni.

De ha nem szeretnél szakemberhez fordulni, megpróbálkozhatsz az alábbi módszerrel is:

1. lépés

A kiváltó ok azonosítása: Ez lehet például valamilyen párkapcsolati probléma, de munkahelyi problémák is szóba jöhetnek (például nézeteltérések a kollégákkal, vagy túlterheltség). Az is megtörténhet, hogy nem fordítasz elég időt arra, hogy azzal foglalkozz, amit igazán szeretsz.

2. lépés

Készíts egy tervet, amivel változtathatsz a mostani élethelyzeteden: Ha párkapcsolati problémáid vannak, elmehettek párterápiára, vagy kölcsönösen összeállíthattok egy listát a pároddal a sérelmeitekről. Ezután beszéljétek meg nyugodtan a problémákat, hogy együtt megoldhassátok azokat.

3. lépés

Hozd vissza az örömet az életedbe: Fontos, hogy a család és a munka mellett saját magadra is legyen időd, hogy azzal foglalkozhass, amivel igazán szeretnél. Ezért készíts egy listát különböző szórakoztató tevékenységekről (még akkor is, ha az első gondolatod az, hogy úgysincs erre időd): sport, úszás, tánc, játék valamilyen hangszeren, masszázs, főzőtanfolyam, vagy akár csak rendszeres séta a parkban.

4. lépés

Készíts heti ütemtervet, ami tartalmazza ezeket a szórakoztató tevékenységeket, és várj türelmesen, hogy megmutatkozzon a hatás. Beszéld meg a pároddal, mik azok a tevékenységek, amiket együtt végezhettek, és mi az, amire ő vágyik.

Ha követted a fenti lépéseket, és mégsem érted el a legjobb eredményt, akkor valószínűleg itt az ideje pszichológushoz fordulni. Így megtudhatod, ha esetleg valamilyen súlyosabb probléma áll a háttérben – ebben az esetben az is megtörténhet, hogy terápiára vagy kezelésre lesz szükséged. Ha mégsem súlyos a probléma, a pszichológus akkor is segíthet összeállítani egy tervet, amiben helyet kapnak azok a dolgok, amikre vágysz, és segít megtalálni a megvalósításhoz szükséges erőforrásokat is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek