“Ne hagyd, hogy mástól függjön a boldogságod!” – Fogadd meg Einstein egyik legfontosabb tanácsát

Allan Percy coach és életvezetési tanácsadó Einstein fent említett gondolatát magyarázza el úgy, hogy mindenki számára érthető legyen. Ha boldogabb életre vágysz, érdemes megfogadni a zseni fizikus tanácsait.

Allan Percy, író, életvezetési tanácsadó Einstein 85 bölcsességét “fordította” le a hétköznapi pszichológia nyelvére, és tette mindenki számára közérthetővé. Ezen gondolatok számos embernek nyújtanak segítséget az aggodalmakkal és szorongással teli időszakban.

“Ne hagyd, hogy a boldogságod más valakitől függjön, mert ez az ember nem lesz mindig olyan, mint amilyet elvársz” – mondta Einstein.

“Mindannyian társadalmi lények vagyunk, szükségünk van emberi kapcsolatokra. Tudatosan reagálunk a körülöttünk lévők reakcióira, vágyaira, olyanokká próbálunk válni, mint, amit elvárnak tőlünk. Ebből következik, hogy ha valaki azt mondja, hogy “Josep egy rossz tanuló”, akkor Josep előbb-utóbb tényleg a “rossz tanuló” címke alá fog tartozni. Ezt az elméletet már számos kísérlettel támasztották alá, mind az oktatásból, mind pedig a társadalmi életből vett példákkal illusztrálva. Ha valakire sokszor mondják, hogy ilyen vagy olyan, akkor olyanná is fog válni mások szemében. Hajlamosak vagyunk úgy megítélni egy személyt, amit hallottunk róla” – fejtette ki Allan Percy Einstein elméletét.

Ezt már olvastad? Albert Einstein: “Ha a méhek valaha eltűnnek a Földről, az emberiségnek csak négy éve lenne hátra”

A jó hír azonban az, hogy a pozitív elvárások is fertőzőek, azok is épp ugyanolyan könnyen terjednek, mint a negatívak.

“A Pygmalion-effektus, vagyis az önmagát beteljesítő jóslat, a mások elvárásaink és ítéletének tükrében működik. Ha Einstein figyelembe vette volna, amit gyerekkorában róla mondtak, az igencsak rossz tanuló kisfiúról, akkor soha nem lett volna tudós. Szerencsére ezek a vélemények nem hatottak rá, vagyis ennek ellenére pozitívan alakította önértékelését. A rossz tapasztalatok, a félelem, a mások elvárásainak való megfelelési kényszer akadályozóan hat álmaink, és céljaink elérésében” – véli a szakember.

Éljünk tudatosan, tartsunk ki a döntésünk és az elhatározásaink mellett bármi történjen is. Tetteinkért pedig vállaljuk a felelősséget. Akinek fondorlatok és ámítások nélküli őszinte tervei vannak, az véghez is tudja vinni őket. Ez viszont szerénységet, erőfeszítést és kitartást igényel.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top