KuriózumA mobiltelefon hatása a fiatalokra: A telefonfüggőség tönkreteheti a gyermekkort!

A mobiltelefon hatása a fiatalokra: A telefonfüggőség tönkreteheti a gyermekkort!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A mobiltelefonok ma már jóval többet jelentenek, mint egyszerű kommunikációs eszközök. Úgy hozzánk, és a gyerekeinkhez nőttek, hogy egy lépést sem tudunk tenni nélkülük, együtt kelünk, együtt fekszünk velük, mert mindig történik valami rajtuk. És ez nem csak a felnőttek világa, hanem sokkal inkább a gyerekek, tinédzserek életformájához tartozik.

A mobiltelefon hatása a fiatalokra: A telefonfüggőség tönkreteheti a gyermekkort!
Fotó: Pxhere.com

Egy 2016-ban készült felmérés szerint Németországban a 12-13 éves gyerekek 80 százalékának volt okostelefonja, amelyen természetesen mobilinternet is van, ez az arány a 10-11 éveseknél 71 százalék, a 8-9 éveseknél 38 százalék, míg a 6-7 évesek esetében 12 százalék.

A pszichológusok úgy vélik, hogy a kiskamaszok és a fiatalok életében a mobilkészülékek már-már családtagként vannak számon tartva, és sok esetben az igazi barátokat is helyettesíti már az eszköz.

A szakemberek szerint minden egyes, a mobiltelefon társaságában eltöltött óra hatással van a gyerekek idegrendszeri működésére, fejlődésére, sőt a verbális funkcióikra is. A pszichológusok szerint a telefonokon történő folyamatos változások, történések idővel lobbanékonnyá tehetik a fiatalokat, akik így kevésbé tudnak majd együttműködni, közösségben dolgozni, csökkenhet az önbecsülésük, az érzelmi intelligenciájuk hiányos lehet.

Most következzen a mobiltelefon-használat 4 káros hatása, amely főként a fiatal generációt érinti!

1. Csökkenti a kreativitást

A kreativitás sok élethelyzetben jól jöhet, mert ennek segítségével szorult helyzetekből is ki lehet keveredni. A túlzott mobilozás viszont az agyat egyszerűen “lebutítja”, meggátolja abban, hogy a kreatív, kognitív gondolatok fejlődjenek, és a gyerek talpraesett, életrevaló legyen. Ahhoz, hogy a gyerek felkészüljön az életre, játszania kell a társaival, ahol megtanulja a játékszabályokat, bátrabb lehet, csiszolhatja a kreativitását, és levezeti a felgyűlt feszültséget, így testileg, szellemileg és lelkileg is fejlődik.

2. A készülék-használat krónikus álmatlanságot okozhat

Ha a gyerekek még az ágyba is magukkal viszik a telefonjaikat, ahol “zajlik az élet”, jönnek mennek az üzenetek, a posztolások, és még ehhez párosul a készülék által sugárzott kékes fény is, így az agy egyáltalán nem fog az alvásra koncentrálni, ami viszont hosszabb távon álmatlansághoz, és ebből kifolyólag kimerültséghez vezethet. Az agy ilyen helyzetben fokozottan figyel, megpróbál összpontosítani, és ezzel párhuzamosan csökken az elalvást elősegítő melatonin termelődése. A megoldás egyszerű, lefekvés előtt 1-2 órával nem szabad telefonozni, és az is fontos, hogy a gyerek mindig ugyanabban az időben bújjon ágyba.

A mobiltelefon hatása a fiatalokra: A telefonfüggőség tönkreteheti a gyermekkort!
Fotó: Pixabay.com

3. Elhízáshoz vezethet

Az a gyerek, aki sok időt tölt a telefonon lógva, az ugye nem mozog, és a kevés mozgás, valamint a helytelen táplálkozás, az ülő életmóddal kéz a kézben, elhízáshoz vezethet. A mozgás során a gyerek odafigyel a testére, kialakítva egy egészséges testképet magának, ha viszont mindig mobilozik, akkor ez nem alakul ki, az agya nem veszi észre, hogy a testre is oda kellene figyelni, sőt több kísérlet során bebizonyosodott, hogy az ülő életmód hatására növekedni fog a fiatal étvágya. A szakemberek ezért azt javasolják a szülőknek, hogy igyekezzenek rávenni a gyereküket valamilyen sportra, vagy mozgásformára, akár kirándulásra, túrázásokra.

4. A készülék-használat árthat a szülő-gyerek kapcsolatnak

A szülők nem szabad elfelejtsék, hogy a gyerek elsősorban róluk vesz mintát, így ha azt látja, hogy anya és apa naponta sokat használja a telefonját, akkor ő is azt fogja tenni. Ezzel viszont természetesen elkerülhetetlenek lesznek a feszültségek, főként mikor vacsorához van terítve, a gyerek megígéri, hogy mindjárt jön, közben még mindig a mobilján lóg. A szakemberek szerint a szülőknek meg kell próbálniuk kevesebbet használniuk a telefonjukat, és több közös programot érdemes szervezniük a gyerekükkel, mert ez megerősíti a családi kötelékeket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek