A LED-technológiájú készülékek képernyői, mint az okos telefonok, televíziók, laptopok nem csak a látást károsíthatják, hanem alvászavarokat is okozhatnak hosszabb távon.

telefon-kepernyoje

Ennek a képernyőkből kiszűrődő kékes-fehéres fény az oka, amelyet azért használnak a gyártok, hogy a megjelenített tartalmakat minél élesebben, tisztábban lehessen elolvasni. Csak éppen az a baj, hogy hosszabb távon ez a fény pont az éles látást károsítja, főként, ha a felhasználó nagyon közelről veszi szemügyre a képernyőn zajló eseményeket.

Több tanulmány is íródott már ebben a témában. A szakértők szerint az ilyen típusú fény megegyezik a Nap által kibocsátott fénysugarakkal, amelynek nap mint nap ki vagyunk téve. Egy idő után a szervezetben csökken a melatonin nevű hormon termelődése, amely nem más, mint az alvási ciklust szabályozó hormon. Ez pedig azzal jár, hogy a szervezet nem igazán lesz képes pihenni, a sűrű éjszakai felébredések hátterében is sok a tévézés, számítógépezés állhat.

Ez azért veszélyes, mert a kialvatlanság miatt többféle betegség is kialakulhat, még a rák kockázata is megnőhet. Ez az erős fény elsősorban a retinát károsíthatja, így amennyiben a látómező közepén elhelyezkedő tárgyakat homályosan, alig kivehetően pillantjuk meg, akkor minél hamarább forduljunk szemorvoshoz. Egyes tanulmányok szerint a szürke hályog is a sok képernyő-nézegetésnek köszönhető, de ezt egyelőre még nem bizonyították be.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.