LélektárMit jelentenek a mantrák, és milyen változásokat képesek előidézni?

Mit jelentenek a mantrák, és milyen változásokat képesek előidézni?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sadhguru most a mantrák tudományába kalauzol minket és arról mesél, hogyan lehet egy mantra nyitókulcs a létezés egy mélyebb dimenziójába. Ugyanakkor beszél a „Vairagya”-ról is – egy öt részes szent énekről –, és elmondja, miként használhatjuk mi is az életünkben.

Mit jelentenek a mantrák, és milyen változásokat képesek előidézni?

Sadhguru: A mantra egy hangot jelent, egy bizonyos kiejtést vagy egy szótagot. Ma a modern tudomány úgy magyarázza a világot, mint egyfajta energia-visszaverődést vagy energia-visszhangot, lévén, hogy különböző rezgésszintek alkotják. Ott, ahol rezgés van, ott kötelező módon hangnak is lennie kell. Ez azt jelenti, hogy az egész világ egyfajta hang vagy hangok komplex keveréke; az egész világ több mantra szimfóniája. Ezek közül néhány mantrát vagy hangot azonosítottak is, amelyek egyfajta kulcsként működhetnek. Ha egy bizonyos módon használod őket, olyan kulccsá válnak a kezedben, amelyek az élet és a belső megtapasztalás különböző dimenzióit fogják kinyitni előtted.

Mantra – válj a létezés kulcsává

Egy mantra nem csak valami, amit kiejtesz. Hanem olyasvalami, amivel eggyé is kell válnod, mert ha nem válsz te magad is azzá a kulccsá, akkor a felsőbb lét sem fog megnyilvánulni neked. Hogy egy mantrává válj, azt jelenti, hogy te magad leszel a kulcs. Ha te vagy a kulcs, csak akkor tudod kinyitni a zárat. Másképp, azt valaki másnak kell kinyitnia neked, és őt kell hallgatnod.

A mantrák nagyon jó előkészítő szakaszt képeznek. Egyetlen mantra rendkívüli dolgokat képes tenni az emberrel. Hatékony erőként szolgálhatnak valami létrehozásában, de csak akkor, ha olyan forrásból jönnek, amely teljes mértékben érti a hangokat és azonosulni tud velük. Ha egy mantra ilyen forrásból jön, és közlése tiszta, akkor egy igazi, hatékony erővé válik.

A mantrák tudatos kezelése

A mantráknak különböző változatai vannak. Mindegyikük a test különböző pontjain, egy bizonyos energiát aktivál. A kellő tudatosság nélkül, csak az adott hang ismételgetésével nem érünk el semmit, csupán bolondot csinálunk magunkból. De ha ezt a megfelelő tudatossággal végezzük, úgy, hogy pontosan értjük azt, amit a mantra üzen, akkor nagyon erős eszközzé válik a kezünkben.

Mint tudomány, ez egy nagyon erős dimenzió, és ha a kellő alapok nélkül és a kellő körülmények nélkül használják, sok kellemetlenséget okozhat, lévén, hogy szubjektív tudományról van szó. A Gayatri mantra helytelen kiejtésével és használatával is kárt lehet okozni.

Om bhür bhuvah svah (Aum Bhur Bhuvah Svah)
tát savitúr váren(i)yam (Tat Savitur Varenyam)
bhárgo devásya dhïmahi (Bhargo Devasya Dhimahi)
dhíyo yó nah pracodáyāt (Dhiyo Yo Nah Prachodayat)

A mantra és a szanszkrit nyelv – mi a kapcsolat?

A mantrák mindig a szanszkrit nyelvből származnak, e nyelv alap aspektusai pedig nagyon érzékenyek a hangsúlyra. Minden embernek megvan egy bizonyos akcentusa és hangsúlya, a bengálok, a tamilok, az amerikaiak mind mind másféleképpen, az ő hanglejtésük szerint mondják a mantrákat. Ezért a más nyelvet beszélők, ha nem volt részük a megfelelő felkészítésben, hajlamosak elferdíteni az egyes mantrákat. Egy ilyen felkészítés pedig meglehetősen nehéz és időigényes, ezért az embereknek nincs meg hozzá a kellő türelmük és elszántságuk.

A hang fontosabb a jelentésnél

Ez az oka annak, hogy amikor valaki a szanszkrit nyelvet tanulja, akkor azt kívülről meg kell tanulni. Az emberek végtelenféle képpen hangsúlyozzák a nyelvet. Nem számít, hogy tudod-e az értelmét, vagy sem. A hang a fontos, nem a jelentés. Az értelmezés a te elmédben áll össze.

Hogyan használd a mantrákat?

A zene a hangok összecsengése, ami lényegében simogatni tudja a lelkünket. A zene egy kellemes hangfürdő – egy mantra viszont nem feltétlenül esztétikai célt szolgál és nem szórakoztatás a célja, hanem inkább a hatásán van a lényeg.

Ezeket ajánlom figyelmedbe: a Sounds of Isha kiadott egy CD-t, aminek a neve Vairagya, ez öt mantrát tartalmaz: Nirvana Shatakam, Guru Paduka Stotram, Brahmananda Swarupa, Aum Namah Shivaya és Shambho. Hallgasd meg egy párszor ezeket a mantrákat, és válaszd ki, melyik ragadott meg a leginkább.

Hallgasd őket figyelmesen! Amikor rájössz, hogy valamelyik közülük jobban megfog, a továbbiakban csak azt hallgasd. Az autóban, otthon, a telefonon, mindenhol. Egyszerűen hallgasd egy jó ideig. Egy idő után pedig azt figyelheted meg, hogy olyan szinten beépült a szervezetedbe, hogyha meghallod, már magával visz az a bizonyos légkör. A mantra nem a tudatod, de megteremti a megfelelő légkört. A hang megteremti benned, pszichikai, fizikai szinten is a megfelelő környezetet. Használd ki ezt a hatást!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek