HolotropikumMiként vigyázz a vesék egészségére?

Miként vigyázz a vesék egészségére?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A vesék egészségének a megőrzése mindennapos elfoglaltságunk kellene, hogy legyen. Ugyanakkor nem árt, ha szemmel tartjuk azokat az apró és csekélységnek tűnő jeleket, amelyeket a szerveink kommunikálnak felénk, így kerülve el a komolyabb problémákat.

Köztudott, hogy a vesék felelősek a szervezetünk „megtisztításáért”, ezért létfontosságú, hogy viseljük gondjukat azáltal, hogy a megfelelő módon táplálkozunk, illetve viszünk be folyadékokat a szervezetünkbe.

A vesék azok, amelyek egyensúlyban tartják a testünkben lévő víz- és folyadékmennyiséget, ugyanakkor szűrik a vért, és eltávolítják belőle és a szervezetünkből a visszamaradó vagy toxikus anyagokat.

A vesék a felelősek azon enzim termelődéséért is, amely szabályozza a vérnyomást, azon hormon kiválasztásáért, amely által vörösvértestek termelődnek, valamint D vitamin, amely fontos a csontozat egészsége szempontjából.

A vesekő – megrekedt érzéseink szimbóluma

Amikor vesebántalmak lépnek fel, nagyon kellemetlen tünetekkel jelentkeznek: erős fájdalom a derék tájékán, kedvtelenség, nehézkes mozgás, búskomorság. Az egyik leggyakoribb veseproblémát a vesekő jelenti. Ezt egy egyszerű vizelet- vagy echográf vizsgálattal ki lehet mutatni.

Ahhoz, hogy megelőzzük és elkerüljük a vesebántalmakat, ajánlott minél több folyadék fogyasztása – ez lehet sima ásványvíz, tea vagy házi készítésű gyümölcslé. A szénsavas üdítők vagy az alkoholt tartalmazó italok árthatnak a vesék normális működésének, ezért ezek fogyasztása egyáltalán nem tanácsos. Ellenben a kukoricaselyemből (köznyelven -bajuszból), csomborból és zsurlóból készült tea a legkiválóbb, mézzel édesítve.

A vesék egészsége és normális működése nagymértékben függ az étrendünktől, a bevitt tápláléktól is. A frissen csavart almalé például felfrissíti és tisztítja a veséket, aktívan is hozzásegítve a vesevezetékekben képződő kövek eloszlatásához. A vöröskáposzta fogyasztása abban segíti a veséket, hogy jobban megszűrjék a vért, ezáltal a fölösleges anyagokat is hatékonyabban kirekesztik. Míg a húsos paprika enyhíti a vese- és húgyhólyagfájdalmat, mivelhogy elismert ezen zöldség nyugtató, víz- és hashajtó hatása. A vesekövek elhajtásának legkézenfekvőbb és legtermészetesebb módszere lehet például a friss petrezselyemzöldből készített ital is.

A vesebántalmak és azok okozta fájdalmak enyhítésére kiváló megoldás továbbá az akupunktúrás kezelés, amely hozzásegít a veseelégtelenségek orvoslásához is, visszaadva a szervezetnek a jó közérzetet, amelyre szüksége is van a normális működéshez.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek