HolotropikumA vesekő - megrekedt érzéseink szimbóluma

A vesekő – megrekedt érzéseink szimbóluma

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A vesék a szervezet kiválasztó rendszeréhez tartoznak, melyekben megtörténik a salakanyagok kiválasztása és kiürítése a szervezetből. Normál körülmények között a salakanyagok vízben oldott állapotban ürülnek, megszabadítva a szervezetet a fölösleges méreganyagoktól.

Hogy alakul ki a vesekő?

Abban az esetben, amikor az oldott állapotban lévő anyagok egyre nagyobb mennyiségben csapódnak ki kristályokat formálva, a vizelet besűrűsödik és üledék halmozódik fel a vesék belsejében, ami idővel vesekő kialakulásához vezet. Évek hosszú során ezek a kövek csendben meghúzódhatnak tünetmentesen. A kő kimozdulása és eltávozása vezet a jellegzetes tünet együtteshez a vesegörcshöz. Az 5 mm-nél kisebb kövek az esetek 90%-ban spontán módon távoznak, nem okozva tüneteket. A nagyobb méretű kövek esetében a kő igyekszik áthaladni a spagetti vastagságú húgyvezetékeken és elzárja a vizelet útját, heves tüneteket produkálva.

A vesegörcs tünetei

Jellegzetes tünetek a hirtelen jelentkező görcsös fájdalom, gyakori fájdalmas vizelés, esetenként vérvizelés, amelyekhez vegetatív tünetek társulnak: hányinger, hányás, izzadás, hidegrázás kifejezett nyugtalanság mely állandó mozgásra kényszeríti a beteget. A vesegörcs fájdalmát gyakran a szülési fájdalomhoz hasonlítják és gyakran azonnali sürgősségi gyógyszeres vagy urológiai beavatkozást igényel.
Minden betegség okát a holisztikus (fizikai, mentális, spirituális) megközelítésben ajánlott keresni, ezáltal kaphatunk átfogó képet betegség kialakulásáról.

Olvastad az irritábilis bélszindrómáról szóló cikkünket?

Mi történik fizikai szinten?

A vesekő esetén a családi hajlam öröklődik. A genetikai hajlammal rendelkező személy, ha helytelen életmódot folytat, akkor a betegség nagyobb valószínűséggel nyilvánul meg.

A mozgásszegény életmód, alkohol, kávé, favorizáló tényező.

Kevés folyadék bevitel dehidratációhoz vezet, a víz és a vízben oldott ásványi anyagok és salakanyagok aránya megváltozik, és a vizelet besűrűsödik, amely vesehomok és vesekő formájában lerakódik.

A túlzott kalcium bevitel és az oxalát tartalmú ételek fogyasztása (pl. erdei gyümölcsök, spenót, sóska, dió, paradicsom, kakaó) az oxalát kövek kialakulását segítik elő.

Húgysav kövek kialakulásáért a vörös és vadhús rendszeres fogyasztása okolható, ehhez hozzájárul a túlzottan sós és zsíros ételek fogyasztása is.

A vizelet savas ph-ja elősegíti a kőképződést, a lúgos vegyhatás pedig megelőzi azt.

A gyakori vizeletfertőzések szintén a vizelet besűrűsödéséhez vezetnek, a felhalmozódó genny, baktérium és gyulladásos faktorok a vesekövek képződésének gyakori elemei.

Egyes hormonális elváltozások pl. a mellékpajzsmirigy túlműködése a kalcium anyagcseréjét felborítva kalcium alapú kövek kialakulásához vezet.

Gyulladásos betegségek, ízületi gyulladások, köszvény, krónikus vastagbélgyulladás, egyes gyógyszerek szintén vesekövek képződéséhez vezetnek.

Olvastad már? Életmód tanácsok irritábilis bélszindrómás betegeknek

Mi történik mentális szinten?

Gondolataink és érzéseink lenyomatokat hagynak fizikai testünkön és szerveinken, befolyásolva azok működését.
Fizikai szinten a vesénél történik meg a salakanyagok elengedése. Mentális szinten is gyakran halmozunk fel, salakot gondolataink által. Ezek, ha nem kerülnek időnként elengedésre, akkor besűrűsödnek és lelki salakként lerakódnak. Ezen lelki méreganyagokra a vese a legérzékenyebb. A vesemedence valóságos gyűjtőhelye a bekövült merev gondolatoknak és érzéseknek, amelyek a múltból származnak. Azon gondolatoknak, amelyeket rég fel kellett volna dolgozni, és szabadjára engedni. Időnként ezek a megrekedt gondolatminták lökéshullámok formájában távoznak a szervezetből (vesegörcs), jelezve hogy fel kell hagyni a mereve görcsös múltbéli ragaszkodásokkal.

Mi történik spirituális szinten?

Spirituális szinten a vese, mint páros szerv a párkapcsolat szimbóluma, a szerelmi és szexuális kapcsolat egyensúlyáról tanúskodó szerv.

Energiáit a gyökér és szakrális csakrákból kapja és meridián megfelelője a vese meridián. Ha ezen energiaközpontok energia áramlása csökken, akkor ez hozzájárul a többi kismedencei szerv funkció zavara mellett a vesefunkciók megváltozásához és kövek kialakulásához.

A párkapcsolati és szerelmi élet egyensúly zavara esetén a felgyűlt, ki nem mondott, fel nem dolgozott elfojtott érzések és gondolatok, nemcsak a párkapcsolat pangásához, aztán megkövesedéséhez vezetnek, hanem értelemszerűen a vese folyadék pangásához, lerakódásához és be kövesedéséhez is. A kapcsolat elakadását hűen tükrözi a vesekő elakadásával járó görcsös fájdalom, jelezve számunkra hogy kapcsolati egyensúlyunk megromlott.

A vese annak minden fizikai és lelki funkciójával együtt tehát marad egy jó útjelzője élet és táplálkozási stílusunknak, kapcsolati harmóniáknak, flexibilitásunknak, jelezve annak fontosságát, hogy nemcsak a fizikai méreganyagoktól, hanem a lelki salaktól is meg kell időnként szabadulnunk.

Itt olvashatjátok újabb bejegyzésünket a vesekövek kialakulásának holisztikus megelőzéséről.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek