HolotropikumÉletmód tanácsok irritábilis bélszindrómás betegeknek

Életmód tanácsok irritábilis bélszindrómás betegeknek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Előző cikkünkből már megismerkedhettünk az irritabilis bélszindróma mentális és lelki okaival, de a spirituális hátterét is leírtuk. Most következzen pár jótanács az irritábilis bélszindrómában szenvedőknek.

A tünetegyüttes megértésében és kezelésében fontos a holisztikus szemléletmód, amely rávilágít a betegség hátterében meghúzódó helytelen életmódra, mentális, lelki és energetikai egyensúlyzavarokra.

Étrend IBS esetén:

Az IBS beteg étrendje személyre szabott kell legyen. Fontos azonosítani azokat az élelmiszereket amelyek a tünetek fokozódásához vezetnek. A diéta a tünetek függvényében változik.


Székrekedés esetén:

Lényeges a napi 2 liter víz fogyasztása. A megfelelő mennyiségű víz átmossa a beleket és lazítja bélsarat. Teljes kiőrlésű kenyér, növényi rostok bevitele, rost és lédús zöldségek, gyümölcsök enyhítik a székrekedést.

Egyes olyan kiegészítők, mint a psyllium adása fokozatosan ajánlott, mert egyes betegeknél növelheti a bélgázak képződését.

A bélműködést elősegíti a napi rendszeres mozgás (kocogás, úszás).

Hasmenés esetén:

Az étrendből szükséges teljesen kiiktatni az alkoholt. A zsíros ételek elkerülése (zsír, vaj, olaj) csökkentheti a vastagbél kontrakcióit.

A puffadást elkerülendő nem ajánlott hagyma, brokkoli, káposzta, bab fogyasztása, amelyek emésztése során nagy mennyiségű bélgáz termelődik.

A kávé, fekete tea a bélműködés felgyorsulásához vezetnek, ezért szükséges ezek kiiktatása.

Laktóz tartalmú ételek: tej, tejföl mellőzése, csökkenti a hasmenést, viszont erjesztett tejtermékek fogyaszthatók. Szénsavas, koffein tartalmú italok és mesterségesen szorbitollal édesített üditőitalok teljes kizárása ugyancsak enyhíti a tüneteket.

Az étkezés nyugodt környezetben, lassan ajánlott, a túl gyors étkezés során a megrágatlan étel és a levegő puffadáshoz vezet.

Az agyagterápia alkalmas mindkét tünet esetén, mivel a híg székletet megköti, illetve a székrekedés esetén a bélfalra felragadt salakanyagot kíméletesen eltávolítja.

Az IBS kezelésében kiegészítésként jó hatás érhető el probiótikumok használatával (főképp ha az IBS tünetegyüttes hosszas antibiotikumterápia után jelentkezett).

A papaya alapú emésztő enzimek az emésztési folyamat elősegítésében kíméletesen hatnak.

Alkalmazható béltisztításra a lucerna kivonat, Aloe, Noni, ezek folyadék formájában étkezés előtt fél órával fogyaszthatók.

A gyógynövény teák közül a menta, kömény és a cickafark van jó hatással van a tünetek enyhítésére.

A tünetmentesség eléréséhez szükséges a mentalitás megváltoztatása.

Amint arra előző bejegyzésünkben hivatkoztunk a hasmenés a gondolatok megemésztésének képtelensége.

Gondolati és érzelmi szinten a tünetek enyhítéséhez hozzájárul, ha tudatosítjuk hogy az élet rendjében van bizonyos sorrend és hagyjuk szabadon megélni az élet fogyását, múltat jelent és jövőt.

Székrekedés ezzel ellentétben a régi gondolatokhoz való görcsös ragaszkodás. Ebben az esetben fontos a múlt traumatizáló emlékeinek tudatosítása és azok feldolgozása, szabadon engedése.

Energetikai szinten a napfonat csakra kiegyensúlyozott működésének helyreállításában szükségszerű önmagunk elfogadása, érzelmek kimutatása.

Az IBS gyakori előfordulása a tünetek kellemetlensége szükségszerűvé teszi az alternatív és természetes gyógymódok alkalmazását, életmód és gondolkodás váltást a gyógyulás érdekében.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek