Az irritabilis bél szindróma (IBS) az emésztőrendszer működési zavara, mellyel az élete folyamán a lakosság közel fele szembesül. A tünetek gyakran változnak és különböző bélrendszeri betegségeket utánozhatnak.

Fotó: photl.com

A bevezető tünet, egy kellemetlen émelygő érzés, melyhez hasi diszkomfort, puffadás, görcsös jellegű fájdalom társul. A székletürítés gyakorisága, mennyisége és minősége is változik. Az étel elfogyasztása után jellegzetes a rövid időn belüli, görcsös híg székletürítés vagy épp ellenkezőleg a páciens székrekedésben szenved.

Mi  betegség  oka?

Az IBS esetében nem mutatható ki szervi elváltozás a belek szintjén. A tüneteket a belek érzés és mozgászavara okozza.

A pszichés túlterhelés és stressz kiválthatja, fenntartja és súlyosbítja  a tüneteket. A stressz az idegrendszer és a hormonális hatások által  fejti ki hatását. Az IBS-ben szenvedő beteg bélfalába lévő receptorok túlérzékenyek , így a bélben a nyomás fokozódást a páciensek erős fájdalomként élik meg. A rendszertelenül összehúzódó bélfalak okozzák a kellemetlen, görcsös jellegű fájdalmat.

Egy másik feltételezett ok a gyomor-bél traktus bakteriális fertőzése. Hosszas antibiotikum kezelés után a normál bélflóra felborul, amely IBS kiváltó oka lehet.

A betegség mentális és lelki okai:

A holisztikus szemlélet segít a betegség fizikai okain túl rávilágítani azokra a mentális és lelki tényezőkre amelyek hozzájárulnak a tünetek kialakulásához.

A vékonybél szintjén történik meg a táplálék felbontása, analízise, “kiértékelése”, majd a szervezet számára szükséges tápanyagok asszimilációja.

Így a belek jelképesen az élet tapasztalatok analízisét, illetve azok életünkbe való asszimilációját szimbolizálják. Az egyensúlyt vesztett bélrendszernek az üzenete az, hogy az életünk fejlődése során a megélt tapasztalatokat szervesen be kell építeni lényünkbe.

A vékonybél panaszokkal küszködő páciens gyakran analitikus, ”szőrszállhasogató típus”.

A hasmenés a vékonybelek működési zavarára utal. Izgalmi hatások, félelem gyakran kiválthat hasmenést. Ilyen esetekben  úgy az élelem mint az érzelmek amelyek megjelentek az illető élethelyzetben  “megemésztetlen”, feldolgozatlan  maradnak.

A vastagbél a tudattalan szimbóluma.  Itt található a testben felgyűlt bélsár, méreganyag. Jelképesen tehát azok a tartalmak, amelyekkel nem akarunk szembenézni, amelyeket elfolytunk. A székrekedéses páciens fél a tudatalatt összegyűlt lelki és mentális méreganyagokat a felszínre hozni.

A székrekedés arra utal, hogy valamit visszatartunk, nem engedünk el. Az elfojtást jelképezi. Ennek az oka az, hogy az illető ellenáll mindannak, amit az élete céljaként kellene megéljen, megtagadja hogy megéljen bizonyos tapasztalatokat és hogy a lelke fejlődjön. Ez arra világít rá, hogy szorongunk, egy élethelyzethez görcsösen ragaszkodunk és arra tanít hogy hagyjuk elengedni azokat a dolgokat.

A betegség spirituális oka:

A tradicionális keleti orvoslás  szerint a székrekedéshez az életenergia stagnálása vezet.

A napfonat a 3. energetikai központ, amely energiával látja el az emésztő rendszert. A csakra energetikai egyensúlyvesztése esetén a fizikai síkon leggyakrabban megjelenő tünet az emésztőrendszerhez köthető.

Lelki szinten érzelmi instabilitás, dühkitörés, szorongás jelentkezik.

Az IBS a gyakori előfordulása és a kellemetlen tünetek miatt figyelmet igényel.

A tünetegyüttes megértésében és kezelésében fontos a holisztikus szemléletmód, amely  rávilágít a betegség hátterében meghúzódó helytelen életmódra, mentális, lelki és energetikai egyensúlyzavarokra.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.