KuriózumMiért tartják a hajnali 3 órát a legveszélyesebbnek

Miért tartják a hajnali 3 órát a legveszélyesebbnek

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Filantropikum.com hírlevelére!

Betegségek, átkok, balszerencse – az őseink szerint ezek várnak ránk hajnali 3 órakor. Ez a hagyomány szerint misztikus időpont, amit a boszorkány órájának vagy az ördög órájának is neveznek.

De a babonás félelmeket bizonyos értelemben a modern tudomány is igazolja.

A hármas szám mágiája

A hármas szám mágiája minden pogány nép rituáléiban és mindennapi szokásaiban megjelent. A kereszténység megjelenésével pedig a hármas szám újabb jelentéssel gazdagodott. Elkezdték a Szentháromsággal társítani – az Atya, a Fiú és a Szentlélek egységével.

A hármas szám ugyanakkor a folklórban is jelentős szerepet kapott – a népmesékben gyakran három fiú, három út, három próba szerepel. De a kereszténységben is többször megjelenik a Szentháromságon kívül – Péter apostol háromszor tagadta meg Krisztust, ugyanakkor a kisded Jézust három napkeleti bölcs látogatja meg, akik három ajándékot visznek – aranyat, tömjént és mirhát. A hagyomány szerint ráadásul Jézust 3 órakor feszíthették keresztre.

A keresztény szimbolikában a hármas szám tökéletesnek számított. A szellem-lélek-test, Isten-ember-természet, erő-elme-anyag, gondolat-szó-cselekvés hármasainak törvényszerűségét illusztrálta.

A boszorkány órája

A hajnali 3 óra 33 perc a hagyomány szerint az ördög órájának számít, mivel éppen a fele a 666-nak, a „Fenevad” számának. Úgy tartják, hogy az éjszaka közepén a holtak lelkei belépnek az élők világába, a gonosz szellemek és a boszorkányok ereje pedig aktiválódik.

1560-ban IV. Piusz pápa bevezette a „boszorkány óra” fogalmát – ha valaki ebben az órában még az utcán tartózkodott, vagy bármiféle tevékenységet végzett, azt boszorkánysággal vádolták meg.

A hagyomány szerint hajnali 3 órakor a „fény erői” alszanak, és semmi sem akadályozza meg a gonosz szellemek belépését az Élők Világába, a varázslók és boszorkányok pedig a démonok segítségével lerombolják a világok közötti határvonalat.

Nem véletlen az sem, hogy sok boszorkánysággal foglalkozó könyv a hajnali 3 órát jelöli meg a legjobbnak bizonyos varázslatok elvégzésére.

Azok, akiket megjelöl a hármas szám

A közhiedelem szerint a hajnali 3-kor születettek nyilvánvalóan a kárhozottak bélyegét viselik magukon. Úgy tartották, hogy ezek a babák vagy még gyerekként meghalnak, vagy szenvedéssel teli élet vár rájuk.

Ugyanakkor őseink soha nem fürödtek éjszaka, mert úgy gondolták, az „elmossa” az isteni védelmet, és mindazt, ami jó az életükben. Ez a babona a mai napig fennmaradt, sokan nem fürödnek vagy zuhanyoznak éjfél után.

Van egy másik, ma már kevésbé ismert babona is, miszerint nem szabad éjszaka fésülködni, mert a kihullott hajszálakon keresztül a gonosz szellemek könnyebben birtokba veszik az emberi lelket.

A hajnali 3 óra jelentősége

Az emberek általában rossz jelnek tartották, ha valaki gyakran felébred hajnali 3 óra környékén, és úgy gondolták, az Ördög elrabolhatta az illető lelkét. Ezt a misztikus rettegést ma már nehéz lehet megérteni, de bizonyos értelemben ennek is megvan az alapja.

Ha az éjszaka közepén felébredünk, gyakran tapasztalhatunk rémületet, kellemetlen érzést, hidegrázást, lázat, szapora szívverést vagy légszomjat. Manapság mindezeket már a pánikroham tüneteinek neveznénk, de őseink a démonok jelenlétének tulajdonították.

A modern pszichológusok tudományos magyarázattal szolgálnak erre a jelenségre. Ebben az órában a szervezet aktívan szintetizál három hormont – az alvási ciklust irányító melatonint, szerotonint és kortizolt, ami az úgynevezett sztresszhormon.

Azok, akiknek napközben sok problémát kell megoldaniuk, akik állandó stresszben élnek és a lelki összeomlás szélén állnak, napközben nagy mennyiségű kortizolt és szerotonint termelnek. Éjszaka a melatonin hatására a stresszhormonok aktiválódnak, és ezért riadhatunk fel álmunkból.

Ezt a pszichológusok anticipációs szorongásnak nevezik. Miközben álmodunk, az idegrendszer nem pihen, az agy továbbra is a problémák elemzésén és megoldásán dolgozik. Ebből erednek a szenzoros ingerekhez kapcsolódó alvászavarok, amelyek miatt gyakran felébredhetünk az éjszaka közepén, és sokszor éppen hajnali 3 óra környékén.

A rémálmok különösen nagy hatással lehetnek az alvásciklusra, és ezek hatására gyakrabban felébredhetünk. A psziché megpróbál megszabadulni a felhalmozott tapasztalatoktól, az pedig, hogy felriadunk, az agyunk védekező reakciója a rémálmokra.

Az éjszakai alvászavarok sokszor még gyerekkorból eredhetnek. Ha egy gyerek gyakran riad fel az éjszaka közepén, akkor valószínű, hogy ezzel a problémával felnőttkorában is meg kell küzdenie.

Ahhoz, hogy legyőzzük az „Ördög varázsát”, gyakran elég, ha egyszerűen másképp közelítjük meg a problémát. Ne vitatkozz lefekvés előtt, élvezz ki minden kis győzelmet, amit aznap arattál, add meg magadnak a kellő elismerést, és ne egyél egyszerű szénhidrátokat éjszaka (szendvicseket, péksüteményeket, stb.).

Ugyanakkor ne próbálkozz azzal, hogy úgy kerüld el az éjszakai felébredést, hogy ébren maradsz, és hajnali 4 órakor alszol el – abban a reményben, hogy így megtévesztheted a szervezetedet. Ezzel ugyanis csak még rosszabbat teszel az idegrendszerednek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek