KuriózumMiért harapnak a gyerekek, amikor dühösek? Kevés szülő tudja a választ!

Miért harapnak a gyerekek, amikor dühösek? Kevés szülő tudja a választ!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha a gyerekek nagyon dühösek, és már nem tudják szavakkal kifejezni érzelmeiket, és kifogytak az érvekből, akkor gyakran harapásba fojtják az indulataikat. A célpont pedig általában valamelyik szülő vagy játszótárs.

Miért harapnak a gyerekek, amikor dühösek? Kevés szülő tudja a választ!
Fotó: Graeme Maclean/Flickr.com

Az állatok valamilyen módon mindig megjelölik a területüket, a kisgyerekek is ugyanezt teszik, olyankor, amikor próbálják kifejezni a tulajdonjogukat a játékaik felett, így egyszerűen megharaphatják a betolakodó gyereket.

“Természetes és ösztönös reakció az, ha egy gyerek harap. Nem a harapást kell elfojtani, hanem inkább a haragot kiváltó okot kell megkeresni. Ha valaki ellentmond, mit érzel? Haragot, dühöt. Rendben van az, hogy dühös vagy, és minden okod meg is van rá, hogy nemet mondj” – véli Bogdana Bursuc pszichológus.

Minden életkorban létezik egy még egészségesnek nevezhető harag, amely segítségével meg tudod szabni a határokat, és nemet tudsz mondani, ha valami nem tetszik.

Enélkül a képesség nélkül, milyen lenne a viselkedésed?

“Mindenre azt mondod, hogy igen, igen, igen, igen, és bólogatsz, közben pedig dühös vagy, és tisztában vagy vele, hogy a másik a hibás. A harag egy olyan érzelem, amely szabályozza az emberi kapcsolatainkat. Ha úgy érzed, hogy jogosan vagy dühös, akkor adj hangot neki, mielőtt még valami komolyabb történne, soha ne fojtsd el!” – mondja a szakértő.

Hozzátéve: “ha azt látod, hogy a gyereked harap, akkor próbáld megérteni, hogy mi játszódhat le benne, ne kiabálj rá, mert attól nem fog megoldódni a probléma. Segíts neki, hogy rugalmasabban hozzá tudjon állni a dolgokhoz. A rugalmasság az egészséges lelki élet egyik fontos tartópillére”.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek