Képzeld el, hogy bármennyire nehéz is most ez a helyzet, amiben vagy, az élet nem fog megállni. Minden megy tovább, és egyszer minden bizonnyal folytatni fogod ott, ahol abbahagytad, ha nem is teljesen ugyanúgy. Légy türelmes és bizakodó, senki sem tudja megmondani, hogy meddig tart ez az egész, de tudd, egyszer minden elmúlik!

A legnagyobb feladat most az, hogy megőrizd a testi és lelki egészséged!

Az alábbiakba néhány olyan praktikát olvashatsz Georgina Spataru pszichológus ajánlásában, melyek segítségével sokkal könnyebben át tudod vészelni az elszigeteltséget.

1. Gondolkodj pozitívan, a pánik nem megoldás

Egyáltalán nem könnyű bezártságban élni, főleg, ha egyedül vagy. Ilyenkor sokkal jobban felerősödik a pánik-, és félelemérzet, azokon is elhatalmasodhat a szorongás, akik máskor bátrak és magabiztosak voltak. Fogadd el, hogy mivel még nem voltál ilyen helyzetben, nem tudhatod, hogy hogyan kell viselkedni.

Próbálj a lehető legpozitívabban gondolkodni, őrizd meg a nyugalmadat, a pánik nem megoldás ebben a helyzetben. Miért viseled olyan nehezen az elszigeteltséget? Hidd el, nem veled van a baj, az ember alapvetően társas lény, akinek lételem az élő, emberi kapcsolat, amikor látod a másiknak a szemét, érzed az ölelését.

2. Használd ki a személyes erőforrásokat!

Amikor új helyzetbe kerülsz, olyanba, amivel a múltban nem szembesültél, az agy gamma hullámokat bocsát ki. Ez most egy ilyen periódus! Használd fel minden képességed arra, hogy könnyebben át tudd vészelni ezt az időszakot, fordítsd az idődet olyan tevékenységekre, amiben jó vagy. Vagy csinálj olyan dolgokat, amikre eddig nem volt időd, pl. olvass, tanulj nyelveket, kertészkedj.

3. Táncolj!

Az életedben te vagy a legfontosabb szereplő, tégy meg mindent azért, hogy ép ésszel és testtel átvészeld ezt az időszakot. A tánc az egyik legjobb önkifejezési módszer, felszabadít, segítségére el tudod engedni a stresszt, a szorongást. Add át magad a pillanatnak! A gyerekek is nagyon fognak örülni egy jó kis közös, önfeledt táncnak, egy rögtönzött házibulinak.

4. Légy hálás a technológiának!

Soha ennyi lehetőség nem volt az életben, mint most az online világnak köszönhetően. Igaz, hogy bent kell maradni a lakásban, de számtalan színi előadást, koncertet, múzeumot nézhetsz meg ingyen a világ különböző részeiről. Olvashatsz, meditálhatsz, részt vehetsz online jógaórákon, edzéseken, workshopokon. Használd ki a világháló lehetőségeit, hívd fel rég nem látott barátaidat, és beszélgessetek akár órákon keresztül lelkiismeret furdalás nélkül. Ha kapcsolatban lépsz, legalább így virtuálisan más emberekkel, csökken némileg a magányosságból adódó szorongás-érzeted.

5. Sportolj

A sport nagy segítségedre lehet a bezártság következtében kialakuló fizikai és mentális nehézségek leküzdésében. Keress a világhálón egy online edzést, és csatlakozz rendszeresen a megadott időpontban. Nem csak keretet ad a napodnak ez a hihetetlenül hasznos elfoglaltság, hanem így az egészségedről is gondoskodhatsz. Erősödik az immunrendszered és sokkal energikusabb leszel, ráadásul hozzásegít a pozitív gondolkodás fenntartásához is.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.