KuriózumMichael Levitt Nobel-díjas biofizikus szerint az emberiség túl fogja élni a koronavírust

Michael Levitt Nobel-díjas biofizikus szerint az emberiség túl fogja élni a koronavírust

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Annak ellenére, hogy szinte biztos, hogy mindenkinek végigfutott már az agyán, hogy a koronavírus akár az egész emberiséggel is végezhet, szerencsére ez nem igaz. Ezt a megnyugtató tényt egy Nobel-díjas biofizikus is megerősítette – írja az awarenessact.com.

Michael Levitt a tudományos világ egyik legkiemelkedőbb és legígéretesebb kulcsfigurája szerint megnyugodhatunk, ugyanis túl fogjuk élni a Covid 19-es világjárványt. Annak ellenére, hogy igen nehéz és feszült mindennapokat élünk, idővel sikeresen túl leszünk rajta.

A Stanford biofizikusa már a járvány kínai kirobbanásával egyidejűleg nekilátott az adatok elemzésének, és még a probléma kínai tetőzése előtt Michael pontos eredményekkel támasztotta alá, hogy Kína képes lesz arra, hogy túljusson a kritikus időszakokon.

A megnyugtató eredményekről, Levitt márciusban a CTechnek adott interjújában beszélt, ahol többek között azt is elárulta, hogy a koronavírus globális térhódítása előtt már közölte a kínai ismerőseivel és kutatótársaival, hogy képesek lesznek megtartani a vírus feletti irányításukat.

A koronavírus kezdeti szakaszának adatait elemezve Levit a következőket nyilatkozta a CTechnek a vírus kínai terjedésével kapcsolatban:

„Február 7-én az új megfertőződések száma hirtelen lineáris csökkenést mutatott. Egy héttel később ugyan ez történt a halottak számával is. Ez a drasztikus változás a középpontot jelentette a koronavírus terjedésének görbéjén, így pedig sokkal pontosabb jóslatokba bocsátkozhattunk a járvány végpontját illetően.

Ezekre alapozva pedig arra jutottam, hogy a kínai helyzet két héten belül javulni fog. És valóban, mostanra már csak néhány új fertőzést regisztrálnak.”

Levitt szerint leginkább amiatt kellene aggódnunk, hogy hogyan leszünk képesek segítséget nyújtani a már beteg embereknek és hogy a legnagyobb rizikó abban rejlik, hogy az előttünk álló pánikhangulatot mennyire leszünk képesek kontrollálni.

Annak ellenére, hogy a biofizikus állításai szerint minden rendbe fog jönni, a pánik egy olyan erőteljes tényező, ami szinte mindent tönkretehet. Levitt azt javasolja, hogy kicsit próbáljunk a számok mögé nézni és ne hagyjuk, hogy a rémisztő statisztikák úrrá legyenek rajtunk.

„Ez nem az az időszak, amikor nyugodtan kimehetsz a barátaiddal italozni.” – teszi hozzá Levitt az LA Timesnak adott interjújában.

A nátha és az influenza elleni védőoltások most sem veszítettek fontosságukból, hiszen a koronavírus pont az influenzaszezon kellős közepén robbant be a köztudatba, és ez az időzítés rendkívül megterhelő a kórházak számára.

Levitt továbbá külön kihangsúlyozza a média felelősségét is, hiszen szerinte ok nélkül szítják a feszültséget és keltik a pánikot a média képviselői.

Ugyanakkor egy másik igen meghatározó tényezőre is felhívja az emberek figyelmét: a gazdaság problémájára. Levitt úgy látja, hogy gazdasági szempontból katasztrofális időszak elé nézünk, ahol megnövekedik a munkanélküliség, a szegénység és a reménytelenség. A szakemberek óriási öngyilkossági hullámra készülnek, hiszen nem mindenki fogja egyformán bírni a több oldalról támadó nehézségeket.

Mindezek ellenére Levitt továbbra is nyugalomra int mindenkit:

„Több olyan év is volt, amikor a nátha óriási méreteket öltött, az Egyesült Államokban például 2017-ben emiatt háromszorosára növekedett az átlag influenza miatti elhalálozások száma. És nem pánikoltunk. Úgyhogy ez az üzenetem: úgy fogjuk fel ezt az egész koronavírust, mint egy komolyabb meghűlést. Négyszer, de akár nyolcszor is komolyabb lehet egy átlagos meghűlésnél, de mégis az emberek nagy része egészséges marad és az emberiség túl fogja élni.”

A legtöbb, amit tehetünk az a megelőzés, hiszen azzal tudjuk csak megfékezni a vírus terjedését, ha vigyázunk magunkra és a környezetünkre és nem érintkezünk másokkal, maradjunk otthon, tartsuk be a kijárási korlátozást és védjük magunkat és szeretteinket a lehető legjobban. Minden rossz után jó jön, úgyhogy senki se adja fel a reményt, mert túl leszünk ezen a nehéz helyzeten is!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek