KuriózumMi történne, ha a méhek eltűnnének a bolygónkról?

Mi történne, ha a méhek eltűnnének a bolygónkról?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Talán nehéz elképzelni, de bolygónkon körülbelül 20.000 méhfajta él, és ők az egyik legfontosabb beporzói a virágoknak. Mindegyik fajta más virágot preferál, másképp repül, és sok közülük együtt fejlődött az egyes virágfajtákkal, így termetük is az adott növény paramétereinek megfelelőek.

Mi történne, ha a méhek eltűnnének a bolygónkról?

Sajnos napjainkban ezek a hasznos rovarok egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve, és számuk egyre csak csökken. Az utóbbi évtizedekben drasztikusan csökkent a méhcsaládok száma, köszönhetően a rovarirtó szereknek, és a globális felmelegedésnek, olyannyira, hogy bizonyos fajok ki is pusztultak.

Bár az emberiség technológiai szempontból rendkívül nagyot fejlődött, arra még nem talált megoldást, hogy hogyan porozza be a virágokat a méhek hiányában. Így az emberiség jövője, még mindig a méhek „munkájától” függ.

De mi is történne, ha ezek a csöppnyi rovarok hirtelen eltűnnének a mindennapjainkból?

Sok féle és fajta gyümölcs és zöldség eltűnne velük együtt. A méhek ugyanis a beporzói a hatalmas kiterjedésű alma, barack, eper, áfonya, és dinnye ültetvényeknek, melyek nélkülük eltűnnének. De ugyancsak a méhek porozzák be a csípős paprika, a paradicsom, a mandula és a kávécserje virágjait is.

A méhcsaládok kipusztulása olyan következményekkel járhat, melyet sokan közülünk el sem tudnak képzelni.

A Genf-i Mezőgazdasági és Élelmezési Egyetemen végzett kutatások szerint, 100 élelmiszer kultúrából, mely a világ élelmezésének 90%-át jelenti, 71-et a méhek poroznak be. Csak Európában 4000 olyan élelmiszerfajta van, mely a méhek munkáját dicséri.

A kozmetikai ipar is kárát látná.

Legtöbb kozmetikai termék alapja ugyanis a méz, vagy a pollen. Ezt találjuk a naponta használt tusfürdőnkben, szem- és arckrémünkben, a tonikunkban és a samponunkban.

A gyapotipart is negatívan befolyásolná.

Ugyanis a méhek porozzák be a hatalmas gyapotültetvényeket, melyek nélkül nem lenne alapanyag a ruházatunk elkészítéséhez.

Azt meg kell jegyeznünk, hogy ha drasztikusan csökkenne a méhek száma, akkor sem jelentené a világ végét, ugyanis néhány lepke és légyfajta képes lenne ellátni a beporzás feladatát, de mindezek ellenére, igyekezzünk óvni őket, mert az életünk nagy változást szenvedne nélkülük.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek