KuriózumMi a szenvedélyed? Találd meg ezzel az 5 kreatív gyakorlattal!

Mi a szenvedélyed? Találd meg ezzel az 5 kreatív gyakorlattal!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Benjamin Disraeli, a 19. századi Anglia miniszterelnöke egyszer ezt mondta: „Az ember csak akkor jó, ha szenvedélyből cselekszik.”

kreativitas

Bármilyen munkaterületről is legyen szó, a sikeres és eredményes munkavégzés hátterében mindig ott kell lennie a jó szándéknak, a motivációnak, a szenvedélynek. Szenvedélyünk megtalálásához pedig a legrövidebb út talán a kreativitásunk kifürkészésén keresztül vezet. De hol kezdjük? Itt van 5 gyakorlat, ami segíteni fog!

1. Nézz vissza a gyerekkorodra. Mit szerettél csinálni akkor?

„Elképesztő, hogy a gyakorlatiasság kedvéért mennyire elszakadunk azoktól a dolgoktól, amelyek egykor a legtöbb örömöt szerezték nekünk.” – vélekedik Rob Levit kreativitás-szakértő és üzleti tanácsadó. Ő azt tanácsolja, hogy készítsünk egy listát azokról a dolgokról, amiket gyermekkorunkban élvezettel csináltunk. Most is szívesen csinálnánk ezeket? Frank Lloyd Wright, Amerika híres építészmérnöke például egész gyermekkorában építőkockákkal játszott, és valószínűleg felnőttkorában is ennek a szenvedélyének hódolt valahány épület tervezésekor.

„A kutatások szerint még felnőttkorban is rengeteg felfedeznivaló van a játékban.” – mondja Levit.

Emlékezz vissza néhány pozitív tevékenységre, akár ételekre vagy eseményekre a gyermekkorodból. Gondolkodj el azon, hogy ezek közül mi az, amit mostani életedbe visszaültethetnél? Hogyan befolyásolnák ezek szakmai – esetleg mindennapi – döntéseidet?

2. Készíts „kreativitás-táblát”

Készíts egy nagy plakátot a faladra, aminek közepére helyezd el azt, amit el szeretnél érni (új biznisz, -10 kg, diploma, Costa Rica, stb.). Készíts köré kollázst képekkel, idézetekkel, cikkekkel, versekkel vagy más inspirációs ötletekkel – ezt tanácsolja egy másik kreativitás-szakértő is, Michael Michalko, számos kreativitásról szóló könyv szerzője.

„Ennek az a lényege, hogy mikor a szándékaidról szóló képekkel veszed körbe magad – amivé válni szeretnél, vagy amit megvalósítani szeretnél – ez mind tudatossá válik benned és nőni fog iránta a szenvedélyed és elszántságod is.” – magyarázza Michalko.

Ahogy pedig egyre bővül ez a tábla és egyre fókuszáltabb lesz, kezded majd felismerni a hiányzó részeket, lépéseket teszel az üres részek kitöltése felé, és végül megvalósítod az elképzelésedet.

3. Írj egy listát azokról a személyekről, akik ott vannak, ahová te is el szeretnél érni

Nem kell újra feltalálnod a kereket, csak tanulmányozd azokat az embereket, akik sikereket értek el az érdeklődési területeden.

Figyeld meg, hogy hogyan tudnak egyesek még válság idején is sikeresek maradni, mikor mindenki más feladja. Figyeld őket, és szervezd te is hasonlóan a dolgokat.

„Ha kreatív akarsz lenni, készíts ehhez egy szigorú és formális tervet. Nem a terv kell kreatív legyen, hanem az út, amin keresztül ezt eléred.” – mondja Levit.

4. Kezdd el azt csinálni, amit szeretsz – még ha nincs is meghatározott terved

Cath Duncan kanadai kreativitás-szakértő azt ajánlja, hogy kezdjük el azt tenni, ami örömmel tölt el, még ha nem is látjuk még ennek tényleges anyagi hasznát vagy költségbeli megtérülését. Próbáld ki, milyen lehet egy olyan területen dolgozni, ami örömmel tölt el, majd kérj visszajelzést munkádról másoktól. Ez biztosan pozitívan hat majd rád.

„Talán a legfontosabb az, hogy ez segít kiemelkedni a bénultság és félelem állapotából, és a hozzájárulásod által hozott pozitív változásokat látván még nagyobb kreativitásra tehetsz szert.” – állítja Duncan.

5. Ne gondolj folyton az anyagi haszonra

Nehéznek tűnhet elvonatkoztatni az anyagi hasznoktól, és kényelmetlen lehet kilépni az üzlet-üzemmódból. De az elmének néha szüksége van arra, hogy megpihenjen az ilyen materiális beállítottságú gondolkodás közepette – mondja Levit, aki nem rég fogott hozzá japán költészetet tanulni. Lehet, hogy neked épp az írás, a festés, a futás vagy a kertészkedés jelenti a kreativitást.

Miután visszajöttél egy ilyen mentális vakációról, sokkal frissebb gondolatok és kreatívabb ötletek jutnak majd eszedbe. „Szép dolgokat nézve – legyen az művészet vagy akár a természet –, olyan összefüggésekre jöhetünk rá, amelyeket addig figyelmen kívül hagytunk. Vegyük hát észre ezeket és használjuk.”

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek