KuriózumMérgező pozitivizmus: 7 klasszikus kijelentés, ami többet árt, mint használ

Mérgező pozitivizmus: 7 klasszikus kijelentés, ami többet árt, mint használ

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A motivációs előadások és az önsegítő könyvek nagyon sokat segíthetnek a hétköznapokban, azonban a túlzott optimizmus sokszor pont a visszájára sülhet el. Az élet ugyanis igenek és nemek kiegyensúlyozott összessége.

Van, amikor nem az a megoldás, hogy “gondolkodj pozitívan”, vagy “legyél vidámabb”, “ne aggódj annyit”. A negatív érzelmek tagadása hosszútávon semmi jóra nem vezet, inkább próbáljuk meg az életet elfogadni és értékelni olyannak amilyen.

Az alábbi pozitív állítások sokszor többet árthatnak, mint amennyit használnak!

1. “Túl leszel rajta”

Külső szemlélőként könnyű ilyen elhamarkodott választ adni, azonban, ezáltal további nyomást gyakorolhatunk arra a személyre, aki nemrég egy komoly megpróbáltatáson ment keresztül. Inkább mondjuk azt az illetőnek, hogy megértjük, mellette vagyunk és támogatjuk, előbb utóbb túllép a nehéz időszakon.

2. “Csak pozitívan”

Néha az életben vannak nehéz helyzetek, amiket szintén meg kell élni. Jobb elfogadni a negatív érzelmeket, mint elmerülni a mérgező pozitivizmusban. Hagyni kell, hogy a számunkra kedves személy megélje a traumát, ha kell sírjon, nem szabad arra kötelezni, hogy jól érezze magát.

3. “Ne legyél már ilyen negatív!”

Az élet sokszínűségében időről-időre negatív tapasztalatokkal is szembesülünk. Hagyjuk, hogy az események úgy történjenek, ahogy kell, ne akarjuk befolyásolni őket.

4. “Soha nem szabad feladni”

Valójában néha a legegészségesebb megoldás a feladás. Például, ha nagyon sokáig voltunk mérgező helyzetben, akkor tanácsos lenne lemondani róla, és új életszakaszba lépni.

5. “A pohár mindig legyen félig tele”

Ez a hozzáállás mérgező pozitivizmushoz vezet, amikor figyelmen kívül hagyjuk a problémákat, és úgy csinálunk, mintha minden rendben lenne.

Nem baj, ha a pohár üres felét látjuk, így tisztában leszünk vele, mi a probléma, és még könnyebben meg fogjuk tudni oldani.

6. “Ennél rosszabb is lehetne”

Valóban, a helyzet sokszor lehetne még rosszabb is. Ha felhívjuk rá a figyelmet, ezzel nem segítünk senkin, csak még inkább frusztrációt váltunk ki. Amikor valaki szenved, a saját traumájára összpontosít.

7. “Minden okkal történik”

Az életben valóban minden okkal történik, de van, aki erre hamarabb, van pedig aki később jön rá. A másik személy szenvedésének tagadása csak még ront a helyzeten. Egy szomorú embernek érzelmi támogatásra van szüksége, nem magyarázatra!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek