HolotropikumMennyi vízre van szükségünk?

Mennyi vízre van szükségünk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ugye, hogy nem ismeretlen számodra az a jótanács, fogyassz naponta minél több folyadékot! A víznek ugyanis több jótékony hatása van amellett, hogy életben tart minket, és testünk legnagyobb hányadát teszi ki.

Segít a normális vérmennyiség megőrzésében, meggátolja a székrekedést, szabályozza (főként télen) a testhőmérsékletet, megelőzi a húgyúti megbetegedéseket, fertőzéseket, csökkenti az étvágyat, nem tartalmaz kalóriát, és nem utolsó sorban – segíti az anyagcserét (átlagban 2 kalóriát égetsz el már azzal, hogy megiszol egy pohár hideg vizet).

Egyszóval, valamennyi fogyókúrázó személy álma a víz! Miért? Mert hozzájárul a zsírok lebontásához. Ez úgy működik, hogy a vese víz nélkül nem tud megfelelően működni. Így a zsírok lerakódnak, mert nem üríti ki őket semmi. Ha viszont vizet iszol, a veséd is állandó működésben marad, a zsírok pedig nem tudnak felhalmozódni, mivel ez a körforgás kiüríti őket a szervezetből!

Mindezek után, jogosan teheted fel a kérdést: mennyi víz fogyasztása ajánlott egy nap? A szakértők azt állítják, legkevesebb két liternyit ajánlott meginni belőle, naponta. De talán az sem ismeretlen számodra, ha a „8 pohár víz szabályaként” emlegetjük a tanácsolt dózist. A lényeg az, hogy ha fogyókúrázol, fokozottabban kell figyelned a szervezeted hidratálására. Ez azt jelenti, a napi vízadag felét az ebédig fogyaszd el, míg a maradék másik felét vidd be lefekvésig – tanácsolják a szakemberek, akik szerint így megtarthatod az optimális hidratálási ritmust a nap folyamán.

Amennyiben sportolsz, normális, ha több vízre, folyadékra vágysz. Ezért jó, ha 30 perccel még a gyakorlatok megkezdése előtt megiszol kb fél liternyi vizet. Ha keményebben edzel, nem árt, ha 15 percenként megiszol egy-egy pohár vizet a szünetekben is. Aztán, a sportolás után is gondoskodnod kell az eltávozó vízmennyiség pótlásáról – újabb fél liternyi folyadékkal máris enyhítheted a szomjúságod.

Egy egészséges felnőttnek naponta 8 pohárnyi folyadékra/vízre van szüksége. A gyerekek ideális módon 6–8 pohár folyadékot fogyasztanak el, életkoruk függvényében – 2 éves korig ajánlott, ha a gyerekek 6–8 alkalommal egy fél pohár vizet isznak naponta, 3–5 év között ugyanennyi alkalommal háromnegyed pohár vizet, végül a 6 év feletti gyerekeknek már egy egész pohár víz jár, szintén 6–8-szor egy nap.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek