Az állatok, leginkább a macskák különleges gyógyító erővel rendelkeznek – mondják ezt azok, akiknek jelentősen javult az életminősége, amióta háziállatot tartanak.

Tudományos kutatások alapján bebizonyították, hogy a kutyák és a macskák csökkentik a szorongás és a depresszió tüneteit, javítják a hangulatot, de a vérnyomás szinten tartására is jótékony hatással vannak.

Egy érdekes kísérlet során most a macskák egy másik különleges tulajdonságára derült fény. 2015-ben az Animal Protection League állatvédő szervezet egy rendhagyó programot indított be a Pendleton börtönben. A Forward program keretében menhelyi cicákat adtak át börtönöknek azzal a céllal, hogy a fogvatartottak gondozásába kerüljenek.

Már csak a képeket szemlélve is láthatjuk, hogy hihetetlenül szoros kapcsolat alakult ki a macskák és a rabok között. Sok macska ugyan annyira nehéz körülmények között élt, hogy igencsak elvadult, de a szeretetteljes bánásmód, az odafigyelés újra felélesztette a bizalmat a kis szőrgomolyákban.

A Forward program keretében a macskákat a fogvatartottak etetik, gondozzák és ápolják. Ez a “munka” a rabokra is igencsak jó hatással van, hiszen a gondoskodás és játszás közben szinte észrevétlenül sajátítják el a felelősségvállalást és a problémák erőszakmentes megoldását. Sokan most érzik először, hogy mi a kedvesség és a feltétel nélküli szeretet, a ragaszkodás.

Amióta beköltöztek a börtönbe a macskák, a helyiségben sokkal kevesebb az erőszak és a konfliktus. Növekedett a rabok önértékelése, és megszűnni látszanak a tétlenség következtében kialakuló problémák. Megerősödött a közösségi szellem, az összetartozás, és egyértelműen sokkal nagyobb a nyugalom és a jókedv a börtönben.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.