A férfiak közül legtöbben még soha életükben nem varrtak, de most valósággal elvarázsolta őket a csodamasina. A Missouri állambeli Licking-i börtön egyik speciális helyiségében a varrógépek szinte megállás nélkül működnek egész nap. A fogvatartottak különleges mintázatú négyzeteket hímeznek, majd gyönyörű paplanokat készítenek belőlük. Az elítéltek között akad olyan súlyos bűnöző is, akit több évtizedes fogságra ítéltek, azonban a varrás által most mindenki újra hasznosnak érezheti magát.

Megtanultak varrni a foglyok, az így elkészített paplanokat gyerekeknek ajándékozzák
Fotó: Joe Satterfield

A foltvarró programban részt vevő foglyok minden nap számtalan négyzetet varrnak meg a patchwork paplanok elkészítéséhez. Ezeket a paplanokat ezután helyi jótékonysági szervezetek árverezik el különböző adománygyűjtéseken, vagy a Texas megyei nevelőszülői rendszerben élő gyermekeknek adományozzák.

“Amikor megtudtam, hogy hozzájárulhatok ahhoz, hogy mosolyt csaljanak egy gyermek arcára, egyből igent mondtam a varrásra” – mondta Fred Brown, aki eddig 25 évet töltött le az életfogytiglani börtönbüntetéséből.

A férfi fegyveres emberrablás és nemi erőszak miatt ül, Fred most mégis azzal tölti napjait, hogy hercegnők és Care Medvék szövet-négyzeteit vágja ki a személyre szabott paplanokért, amelyek végül eljutnak a gyermekek kezébe.

“Jelenleg egy kiskutya paplanon dolgozom, ami egy 13 éves fiúé lesz. Nem tudok róla semmit, de van egy olyan érzésem, hogy szeretni fogja ezt a paplant” – mondta Fred a The Washington Postnak 2021 augusztusában.

Fotó: Joe Satterfield

10 évvel ezelőtt alakult a fogvatartottak számára a foltvarrókör, ez idő alatt mintegy 2000 paplant készítettek a börtönnek adományozott szövetekből. Egyesek, mint például Jim Williams is, még egyszer sem varrtak varrógéppel, mielőtt csatlakoztak volna a programhoz. Jim azonban annyira megszerette a varrást, hogy álmában is a paplanterveket szövögeti.

“Hajnali fél 2-kor felébredek , és gondolkodom, hogy melyik szín melyikkel fog találni” – mondta Jim.

Egy másik fogvatartott, Richard Sanders mindig kerülte az ilyen fajta csoportosulásokat, de amikor egyszer elhívták a varrószobába, hogy megjavítsa az egyik törött gépet, annyira megtetszett neki a dolog, hogy rögtön ő is feliratkozott a programra.

“Ez egy igazán békés környezet. Itt minél elfoglaltabb vagy, annál jobban érzed magad” – mondta Richard, aki több mint 30 évet töltött a rácsok mögött.

Fotó: Joe Satterfield

“A fogvatartottakat annyira lefoglalja a paplangyártás, hogy már nem is érzik kellemetlenül magukat, hogy fogságban vannak” – mondta Joe Satterfield, a South Central ügyvezető igazgatója.

Joe észrevehető változást lát azokon a fogvatartottakon, akik már több száz paplant elkészítettek az elmúlt években. “Láthatóan megváltozik a hozzáállásuk. Meglátják a fényt az alagút végén. Jól érzik magukat attól, hogy ők is részesei lehetnek a projektnek”.

Minden paplan személyreszabott, a fogvatartottak a paplan sarkában hímezik a gyermek keresztnevét.

“Valójában szívszorító, hogy egy 1-2 éves gyerek nevelőszülőkhöz kerül. Nagyon jó érzés, hogy meg tudjuk őket ajándékozni” – mondta Rod Harney önkéntes.

A fogvatartott Jim elárulta, hogy nagyon megérinti őket az a gondolat, hogy egy saját kezűleg készített paplan megváltoztathatja a gyermek életét. “A nevelőszülőkhöz került gyerek nem sokat kap, hiszen egy olyan otthonban lakik, ami valójában nem az övé, és nem tartozik a családhoz csak átmenetileg. A paplan azonban az övé, az neki készült, ezt tudni nagyon megható érzés” – mondta Jim.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.