KuriózumMeghalt egy kisfiú, miután megfertőzte őt egy ritka agyevő amőba egy tóban...

Meghalt egy kisfiú, miután megfertőzte őt egy ritka agyevő amőba egy tóban – szülei szeretnék felhívni az emberek figyelmét a veszélyre

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Kalifornia államban található Tehama megyei 7 éves David Pruittnak fogalma sem volt arról, hogy egy egyszerű fürdőzés a tóban, az életébe kerülhet. A kisfiú súlyos fertőzést kapott egy ritka amőbától, amikor 2021 júliusában megfürdött egy észak-kaliforniai tóban. Davidet július 30-án a sürgősségi osztályra vitték, majd átszállították a UC Davis Medical Centerbe.

Az agyában kialakult duzzanat miatt gépekkel tartották életben, és az orvosok mindent megtettek, hogy megmentsék az életét, de a fiú 2021. augusztus 7-én elhunyt primer amőbás agyvelő- és agyhártyagyulladás (PAM) következtében.

„Most már Urunk és a családtagok szerető karjaiban van, akik előtte eltávoztak. Vigaszt találunk a tudatban, hogy már nincsenek fájdalmai, és a legjobb gondoskodásban van része.” – írta a fiú nagynénje, Crystal Hayley, a család megsegítésére létrehozott GoFundMe oldalon.

David Pruitt

Ez a fertőzés rendkívül ritka, és 1971 óta csak 10 esetet jelentettek Kaliforniában – közölte a Tehama megyei egészségügyi szolgálat egy sajtóközleményben.

David szülei ugyan nem akartak nyilatkozni a sajtónak, de Crystal Hayley szerint „azt akarják, hogy az emberek tisztában legyenek ezzel az amőbával és a betegség jeleivel.”

A Naegleria fowleri amőba, amit agyevő amőbának is neveznek, egy egysejtű élő szervezet, ami meningoenkefalitiszt okoz – ez a ritka fertőzés szinte minden esetben halálos. A Naegleria fowleri meleg édesvizekben, például tavakban és folyókban él. Az amőba néha úszómedencék vizében is előfordulhat, ha a vizet nem kezelték megfelelően klórral. Ha az amőba bekerül az orrba, onnan az agyba jut, ahol kiváltja az általában halálos kimenetelű fertőzést.

A fertőzést azonban nem lehet úgy elkapni, ha az ember iszik a szennyezett ivóvízből, a veszély csak akkor áll fenn, ha az amőba az orron keresztül jut a szervezetbe. A tünetek általában egy-kilenc nappal később jelentkeznek, és sokan a tünetek megjelenésétől számított 18 napon belül meghalnak. A tünetek az első fázisban súlyos fejfájás, láz, hányinger és hányás, valamint a nyak merevsége, görcsök, megváltozott mentális állapot, hallucinációk és kóma a második szakaszban.

Naegleria fowleri

A betegségben az a legrosszabb, hogy nagyon nehéz észlelni a gyors lefolyása miatt, és a diagnózist általában már a beteg halála után állítják fel.

Bár a fertőzés ritka, nincs ismert módszer a vízben található veszélyes amőba elpusztítására, valamint arra, hogy biztosítani lehessen az emberek védelmét.

Az egyetlen biztos mód, amivel védekezni lehet ez ellen a veszélyes amőba ellen, ha óvatosak vagyunk a meleg édesvizekben. A szakértők azt tanácsolják, hogy használjunk orrcsipeszt, mielőtt bemennénk a vízbe, vagy ne tegyük a fejünket a víz alá, hogy elkerüljük az esetleges fertőzést.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek